Golobova vlada praktično ustavila projekt drugega bloka NEK

Nuklearna elektrarna Krško (vir: arhiv)

Če se je zdelo, da je v politiki in družbi še nedolgo nazaj glede nujnosti izgradnje drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (NEK) vladalo strinjanje, se zdaj nova vlada Roberta Goloba od tega postopno odmika. Po nekaterih informacijah naj bi namreč na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo aktivnosti v tej zvezi skorajda ustavili.

 

Na slednje kaže tudi nedavna izjava ministra za okolje Bojana Kumra, ki je v intervjuju za portal N1 dejal, da ni nič narobe, če se časovnica za NRK 2 zamakne.

Slednje je že sprožilo burne odzive opozicije. Nekdanji minister Jernej Vrtovec in zdajšnji poslanec NSi je tako za 29. marec sklical sejo komisije za nadzor javnih financ, na kateri naj bi obravnavali omenjeno problematiko, Janez Janša, predsednik SDS in vodja prejšnje vlade, ki je enormno pospešila priprave na gradnjo NEK 2, pa je ocenil, da je zadeva zrela za kazenski pregon.

Vrtovec je v predlogu za sklic seje zapisal Vrtovec, je izgradnja NEK 2 ključna, da Slovenija doseže zastavljen cilj podnebne nevtralnosti do leta 2055: “Zdi se, da so se postopki izdelave državnega prostorskega načrta pod to vlado ustavili in da je ključna prioriteta vlade ‘solarizacija’ Slovenije, jedrska opcija pa se postavlja v ozadje.”

Tudi sicer v zakulisju prevladuje ocena, da je v ozadju najverjetneje interes Gen-I in drugih podjetij, povezanih s predsednikom vlade Golobom, da gradijo predvsem sončne elektrarne. Slednje bo namreč eden večjih poslov prihodnjih desetletij, kjer se bo dalo enormno zaslužiti.

A. M.