Golobova vlada načrtuje obdavčitev drugega družinskega avtomobila

Slika je simbolična.

V Sekciji za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije so analizirali dokumente o prenovi Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta na področju mobilnosti, ki jo načrtuje vlada Roberta Goloba. Načrti predvidevajo, da bi se že leta 2025 v Sloveniji odločili o prepovedi prodaje novih in rabljenih bencinskih in dizelskih vozil, predvideva tudi obdavčitev drugega avtomobila.

 

V sekciji so kritični do načrtov o prepovedi bencinarjev in dizlov leta 2025. “Glede na to, da je Slovenija po vseh objektivnih kriterijih med najmanj pripravljenimi članicami EU na električno mobilnost, je predčasna prepoved samo za Slovenijo po naši oceni popolnoma nerealna. Pred uvedbo kakršnihkoli administrativnih ukrepov in prepovedi je namreč potrebno v celoti zagotoviti ustrezne pogoje za prehod na električno mobilnost. Na žalost pa ugotavljamo, da prenovljeni načrt ravno to področje popolnoma zanemarja,” opozarjajo.

Kot pravijo v sekciji, so že v prvi fazi prenove nacionalnega energetskega in podnebnega načrta pripravili vrsto konkretnih predlogov za ukrepe. “Zdaj z obžalovanjem ugotavljamo, da pripravljavci niso upoštevali nobenega od njih. Namesto tega so predvideli kopico ukrepov, ki naj bi Slovencem otežili uporabo avtomobilov. Med njimi so dodatna obdavčitev drugega avtomobila v gospodinjstvu, uvedba plačljivosti vseh parkirišč, obdavčitev parkirišč v lasti podjetij, taksa za vstop z avtomobilom v Ljubljano in zmanjšanje dovoljene hitrosti v mestih na 30 kilometrov na uro”, opozarjajo.

Popoldne pa so se odzvali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. Kot navajajo, osnutek načrta podaja več možnih ukrepov, ni pa še o ničemer odločeno.

A. M.