Golobova vlada bo delno odpravila regulacijo bencina; liter bo vsaj 1,8 evra

Vlada bo s torkom delno odpravila regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest ter sprostila marže in cene na avtocestah. Nov režim bo v veljavo stopil 21. junija. To bo zagotovo prineslo podražitev bencina. Cena naj bi se dvignila na raven Hrvaške.

Prvi ukrep proti draginji Golobove vlade bo torej podražitev goriv, s tem in ostalimi podražitvami (elektrike, kurilnega olja in plina), ki smo jim priča, pa, kot kaže, hitimo v energetsko draginjo.

V Sloveniji je trenutno cena za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina 1,56 evra, na Hrvaškem je danes 1,79 evra (v torek bo lahko že višja).

Z vidika cen goriv današnja odločitev vlade namreč pomeni, da bi se cene glede na včerajšnje stanje lahko primerjale tistim na Hrvaškem izven avtocest.

Cena dizelskega goriva je v Sloveniji trenutno 1,668 evra za liter, na Hrvaškem 1,73 evra.

Medtem ko se državljanom obeta energetska draginja, bo Golob kot nekdanji direktor GEN-I za 10 mesecev lanske funkcije dobil skoraj 2 milijona evrov “nagrade”. Poročali smo tudi, da se je kurilno olje v torek podražilo za kar 66 odstotkov –

Spomnimo še, da je vlada Janeza Janše 10. maja sprejela sklep, po katerem naj bi bile cene najbolje prodajanega bencina in dizelskega goriva znotraj države regulirane (omejene in nespremenjene) do vključno 10. avgusta.

No, to je Golobova vlada danes spremenila. Spremembe bodo že z 21. junijem, to je v torek.

SDS je že sredi maja v parlament vložila tudi predlog za bistveno znižanje davka na dodano vrednost na energente (iz 22 na 5 odstotkov). Vendar pa so se Golobovi odločili tako, kot so pred volitvami tudi napovedovali. Nižjih davkov ne bo, cene bodo višje! S tem se bo povišala tudi inflacija, že zdaj je pričakovana skoraj 10-odstotna, z novimi cenami bo to še višje.

M. P.