Golobova ministrska ekipa precejšnje razočaranje

Robert Golob v času, ko je bil podpredsednik Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija.

Če je predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob še pred volitvami napovedoval strokovno imenovanje kadrov v državi, je (delna) ministrska ekipa, ki jo je predstavil včeraj, precejšnje razočaranje. Že na prvi pogled je namreč dokaj očitno, da je pri izbiri ministrov prevladalo predvsem politično kupčkanje.

 

Preseneča že število ministrstev, ki jih bo, kot kaže za zdaj, kar 21, kar je glede na število prebivalstva več kot v kateri koli drugi državi EU. Očitno je, da je Golob število ministrstev povečal predvsem, da je zadovoljil politične apetite Alenke Bratušek in Marjana Šarca, v zameno, da mu prepustita svoji stranki in da v novi vladi ohrani večino. Nekatera ministrstva so ustvarjena tudi povsem politično – na primer ministrstvo za solidarno prihodnost, ki naj bi ga vodil Luka Mesec. Verjetno niti Golobu niti Mescu še ni jasno, s čim naj bi se ukvarjalo to ministrstvo.

Precejšnje razočaranje je tudi minister za gospodarstvo, kar naj bi postal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Han ima namreč, kot je razbrati iz njegovega življenjepisa, le srednjo poklicno trgovsko šolo, njegova edina referenca iz gospodarstva pa je, da imajo doma podjetje, ki je napisano na ženo.

Dodatno razočaranje je imenovanje Marjana Šarca za obrambnega ministra, kar je razočaralo celo nekatere iz vrst SD, denimo njihovo vidno članico in nekdanjo obrambno ministrico Ljubico Jelušič. “Legitimitete z volitev tukaj ni. Da bi za človekom stala neka močna politična moč, močna stranka, ne moremo govoriti. O strokovnosti, ki bi bila potrebna za področje obrambe, zaščite in reševanja, pa tudi ne,” je nedavno dejala v oddaji Planet 18 na Planet TV.

A. M.