Golobov tajni načrt solarizacije Slovenije

Medtem ko je prejšnji teden odstopil minister za zdravje Bešič Loredan, je bil v ozadju potrjen nov zakon, ki naj bi Goloba po koncu politične kariere ponovno postavil na prestol sončnega kralja.

“Za kulisami dnevne politične drame, ko je bila vsa pozornost javnosti usmerjena v menjavo zdravstvenega ministra Bešič Loredana, so koalicijski poslanci dan prej sprejeli lobistični zakon, ki močno krepi ‘Golobov’ GEN-I, prav tako pa potekajo že pogovori o veliki združitvi trgovalnih delov HSE in Gena ter posledično nastanku novega supertrgovca z elektriko, kamor se bo po umiku iz politike lahko na velika vrata vrnil ‘sončni kralj’ Robert Golob,” na Twitterju opozarja novinar Mirko Mayer

Nov zakon omogoča postavitev sončnih in vetrnih elektrarn na območjih, kjer so bile te doslej strogo prepovedane, in sicer na kmetijskih zemljiščih, bregovih umetnih jezer (npr. Velenjsko jezero) in celo v nevarovanih gozdovih.

Twitter

“Gre za šolski primer lobističnega zakona. Ker ima nekdo interes za solarizacijo Slovenije se brez težav napiše zakon, da se lahko sončna elektrarna postavi na vsaki slovenski njivi ali jezeru,” je na seji opozoril poslanec NSi Jožef Horvat.

Planet TV izpostavlja, da če bi se trgovalna dela HSE in Gena res združila, bi nastal ogromen monopolist, ki z elektriko zalaga 60 % vseh gospodinjstev. Na čelu Gen energije sedi Dejan Paravan, nekdanja Golobova desna roka, vlada pa je na čelo HSE postavila Tomaža Štoklja, sicer Golobovo poročno pričo. A zeleno luč bi moral prižgati Žiga Debeljak, ki ga je Golob septembra imenoval na čelo SDH.

“Na področje sončne energije se bodo v naslednjih letih iztekale ogromne količine denarja. Že dlje časa se govori, da je eden glavnih ciljev Roberta Goloba v politiki to, da si v energetiki pripravi razmere, kamor se bo po izteku svoje politične kariere udobno vrnil in vladal energetskim družbam. Pod to vlado se zdi, da resni regulatorni mehanizmi ne delujejo, stvari se odvijajo tako, kot se dogovorijo določeni politični vrhovi,” opozarja politični analitik Peter Merše.

Spletno uredništvo