Golob včeraj v Krškem: JEK2 po trenutnih zakonih leta 2047

Foto: Borut Živulović/BOBO

Kot poroča portal N1 bo, upoštevajoč sedanjo zakonodajo, drugi blok krške nuklearke zgrajen leta 2047, po optimistični časovnici pa bi s spremembo zakonodaje projekt končali do leta 2037.

Včeraj je predsednik vlade Robert Golob obiskal Nuklearno elektrarno Krško in sedež Gen energije, nato pa se na sedežu MO Krško udeležil tudi javnega posveta o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji.

“Ni dileme, Slovenija je in bo ostala jedrska država,” je na posvetu povedal premier, ki napoveduje, da bo JEK2 po trenutni zakonodaji zgrajena leta 2047, a naj bi vlada proces umeščanja v prostor pospešila s spremembo zakonodaje oz. posebnih zakonov za umestitev drugega bloka krške elektrarne, vsak predlog zakona o JEK2, pa naj bi šel na referendum. Na ta način bi po optimistični časovnici lahko projekt končali do leta 2037. 

S 1. avgustom bo koordinator projekta JEK2 v premierjevem kabinetu postal Danijel Levičar, zdaj poslovni direktor Gen energije. Levičar bo med drugim koordiniral pripravo posebnih zakonov za JEK2.

Predsednik uprave GEN energije Dejan Paravan je napovedal, da dosedanji izbor tehnologije reaktorja samo za do 1100 MW moči ne pride več v poštev. Tudi zaradi vojne v Ukrajini in posledičnih sankcij z Rusijo se je namreč nabor ponudnikov s to omejitvijo moči reaktorja zelo zožal, zato bodo svoje načrte usmerili v reaktorje z močjo med 1200 in 1600 MW.

Spletno uredništvo