Golob obdan z ljudmi, osumljenimi korupcije

Golobovi in Jankovićevi svetniki opoziciji v MOL ne dovolijo razpravljati.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je očitno vse bolj obdan z ljudmi, ki so tako ali drugače prišli v navzkriž z zakonom ali vsaj obstaja sum za to. V preiskavi naj bi se znašel tudi sam. Po poročanju nekaterih medijev ga namreč preiskuje Nacionalni preiskovalni urad.

 

Portal Siol.net je v ponedeljek poročal o tem, da je Elektro Ljubljana vložil kazensko ovadbo zoper vodjo Golobovega volilnega štaba Andreja Ribiča, nekdanjega predsednika uprave Elektra Ljubljana, in pravnico v isti družbi Martino Pohar. Elektro Ljubljana Ribiču očita, da je z direktorjem Elektro Energije Bojanom Kumrom podpisal fiktivno pogodbo o najemu stanovanja v Ljubljani, ki je bilo v lasti družbe. S tem naj bi mu zagotovil predkupno pravico v primeru, da bi se Elektro Ljubljana odločil za prodajo stanovanja. Kar se je tudi zgodilo.

Le dva tedna pozneje je namreč Ribič kot šef Elektra Ljubljana s Kumrom podpisal kupoprodajno pogodbo za nakup stanovanja v vrednosti 85.000 evrov, s čimer naj bi družbo oškodoval za najmanj 42.000 evrov, saj naj bi tržna vrednost stanovanja takrat znašala najmanj 127.000 evrov, po pisanju portala izhaja iz ovadbe. Poleg tega mora uprava podjetja Elektro Ljubljana v primerih, ko gre za prodajo ali drugo odsvojitev nad bruto vrednostjo 50.000 evrov, pridobiti soglasje nadzornega sveta, česar pa Ribič naj ne bi storil.

Na portalu so za mnenje o zadevi povprašali tudi Goloba, ki pa za zdaj o ravnanjih vodje njegovega volilnega štaba molči. Še več. Golob naj bi se tudi sam znašel na muhi policije. Kot so poročali mediji, Nacionalni preiskovalni urad Goloba preiskuje zaradi suma storitve kaznivega dejanja pri nakupu Elektro energije v lasti Elektra Ljubljana v letu 2015.

Tudi sicer se Golob v zadnjem času obdaja z ljudmi, ki jim tožilstvo očita koruptivna dejanja. Nedavno se je na konvenciji stranke, ki jo vodi, znašel ljubljanski župan Zoran Janković zoper katerega na Okrožnem sodišču v Ljubljani teče sojenje zaradi očitkov o zlorabi položaja in goljufije na račun EU v zadevi Stožice. Jankovića bremenijo tudi javni očitki, da je v zameno za seks uredil službo eni od farmacevtk. Tudi o tej zadevi se Golob še ni javno izrekel.

A. M.