Golob obdan z ljudmi, obtoženimi korupcije

Golobovi in Jankovićevi svetniki opoziciji v MOL ne dovolijo razpravljati.

Stranka Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, je naredila prvo večjo napako. Na konvenciji stranke, kjer so predstavili svoje kandidate za poslance, se je namreč kot častni gost pojavil ljubljanski župan Zoran Janković, sicer ustanovitev propadle stranke Pozitivna Slovenija, katere podpredsednik je bil Golob. Jankovića bremenijo številni sodni postopki.

S povabilom Jankovića na konvencijo je Golob javnosti pokazal svoj odnos, ki ga ima oz. ga bo imel do ljudi, ki so obtoženi korupcije ali koruptivnih dejanj. Spomnimo. Jankovič se je do zdaj našel v številnih sodnih postopkih. Nasploh se zdi, da je v zadnjem času več na sodiščih kot na ljubljanskem magistratu. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani zoper njega in še osem obtoženih poteka sojenje zaradi obtožb o zlorabe položaja in goljufije na škodo EU pri gradnji Stožic.

Še vedno na sodišču tudi ni končano sojenje Jankoviću, njegovemu sinu in še nekaterim soobtoženim v primeru domnevnih nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice. Obtožnica bremeni Jankovića, da naj bi Energetika Ljubljana po Jankovićevem posredovanju za tri milijone evrov kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah od graditelja omenjenega kompleksa, družbe Grep, čeprav ta sploh ni bil lastnik, ampak je imel le stavbno pravico. Na prvi stopnji je sodišče sicer izreklo oprostilno sodbo, a se zadeva po pritožbi tožilstva seli na drugo stopnjo.

Janković in njegova sinova sta pred časom javnost razburila s podatkom, da so jim banke odpisale za 29 milijonov dolgov. Ljubljanski župan je bil obtožen tudi, da je od ene od farmacevtk zahteval spolne usluge v zameno, a ji uredi zaposlitev za nedoločen čas. Jankovića so bremenili predvsem telefonski prisluhi, ki jih je naredila policija, a ga je rešilo sodišče, ki je presodilo, da je treba prisluhe zaradi zastaranja uničiti.

Skratka. Težak nahrbtnik očitkov o korupciji, ki ga je s tem, ko je Jankovića povabil na konvencijo, nase prevzel Golob.

A. M.