Golob napovedal referendum glede izgradnje JEK2

Nebojša Tejić/STA

Kot poroča portal N1, je premier Robert Golob v intervjuju za avstrijsko tiskovno agencijo napovedal, da bo Vlada RS odločitev o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško sprejela še pred volitvami spomladi 2026, leto pozneje pa lahko pričakujemo odločanje na referendumu.

“Mislim, da bomo v naslednjih treh letih jasno opredelili, pod kakšnimi pogoji bo Slovenija začela vlagati v nov blok jedrske elektrarne,” je dejal Golob. Na očitke, da vlada pri postopku zavlačuje, je odgovoril, da nobena jedrska elektrarna v Evropi v bližnji preteklosti ni bila zgrajena v predvidenem roku in v okviru prvotno zastavljenega proračuna.

K projektu želimo pristopiti na ekonomsko najbolj smiseln način,” je izpostavil. Poudaril je, da namerava Slovenija sodelovanje pri projektu omogočiti le zahodnim vlagateljem vključno z Japonsko in Južno Korejo.

Ob tem je ostro zavrnil očitke nasprotnikov jedrske energije. “Glede na to, da se danes dobesedno in nepovratno igramo s planetom, ki ga bomo zapustili našim otrokom, se mi zdi neodgovorno, da ne bi uporabili vseh tehnologij, ki so nam na voljo za blažitev podnebnih sprememb,” je poudaril.

Celoten članek je dostopen TUKAJ.