Golob bi v stilu iz nekdanjih časov podržavil zasebna podjetja

Predsednik vlade Robert Golob je danes v DZ predstavil rebalans letošnjega državnega proračuna. Pri tem je presenetil z napovedjo, da je za zagotavljanje oskrbe z energijo možna nacionalizacija katerega od energetskih podjetij. Gre za prakso, značilno za čas trdega komunizma po koncu druge svetovne vojne, ko je država razlastninila lastnike vseh večjih zasebnih podjetij.

 

Golob je v nastopu pred poslanci spomnil, da energetska kriza prinaša s seboj tudi posebnosti na evropski ravni, ki jih nihče ni mogel predvideti. Zato je vlada v B bilanci proračuna, to je na računu finančnih terjatev in naložb, rezervirala 750 milijonov evrov za dokapitalizacijo energetskega sektorja, če bo ta potrebna.

Čisto možno je, tako Golob, da bo v kratkem, v roku naslednjega meseca, morala tudi Slovenija nacionalizirati kakšno podjetje. “Ne gre za socializem ali komunizem, ampak reševanje energetske krize in zagotavljanje stabilne oskrbe z energenti,” se je branil. Po poročanju nekaterih medijev želi Golob nacionalizirati podjetje Geoplin.

A. M.