Glavni vladni ukrep proti draginji izveden napol amatersko

Vir: Pixabay.

Primerjava cen trgovcev, ki ga je kot glavni ukrep proti draginji napovedala vlada, za 59.000 evrov pa izvedlo vladnem razpisu izbrano podjetje April 8, se vse bolj kaže kot polomija. Trgovci namreč opozarjajo, da so izvajalci primerjali neprimerljivo in da tudi tiste cene, ki so jih navedli, ne držijo.

Izvajalci pri primerjavi cen posameznih trgovcev niso primerjali istih izdelkov, pač pa so nekje denimo za primerjavo vzeli najcenejše maslo, v drugi trgovini pa maslo drugega proizvajalca, ki je bistveno dražje. Da takšna primerjava ne pokaže realnih rezultatov, je verjetno jasno vsakomur.

Zato ne preseneča, da je včeraj Trgovinska zbornica Slovenije vlado pozvala, naj začasno ustavi projekt primerjanja cen osnovnih živil. Z njenimi predstavniki so se tudi dogovorili za sestanek, na katerem bi proučili strokovna vprašanja, da bi preprečili nepravilnosti in napake v popisu cen.

Ob tem opozarjajo na nestrokovno izveden popis: “Nepravilnosti in napake, na katere opozarjajo trgovci, se kažejo kot primerjava med seboj neprimerljivih izdelkov, napačni so popisi cen in slikovne oznake. Vse to se odraža v obliki nepopravljive škode, ki nastaja trgovskim družbam”.

A. M.