Glavna zvezda miniprotesta v Ljubljani človek, obtožen samougrabitve

V Ljubljani in Mariboru sta včeraj potekala dva mini protesta, na katerem so zbrani protestniki protestirali proti domnevno preveč omejevalnim ukrepom vlade v boju z novim koronavirusom. V Ljubljani se je po podatkih policije zbralo 200 ljudi, v Mariboru pa 100.

No, v Ljubljani je bil po poročanju medijev sodeč glavni protestnik nekdanji vojak Ladislav Troha, bolj znan po tem, da ga je tožilstvo preganjalo zaradi samougrabitve.

Januarja 2001 je namreč Troha, ki je bil pred tem znan po svojih lucidnih protestih na Trgu republike v Ljubljani, izginil. V Večeru so takrat namigovali, da je Troho ugrabil predsednik SDS Janez Janša, kar se je pozneje izkazalo za eno večjih novinarskih rac oziroma neresnic. Po slabih dveh tednih se je Troha znova pojavil v javnosti, precej razaščen, kar naj bi dokazovalo njegovo ugrabitev, a so na policiji hitro opazili, da nekaj ne gre skupaj. Troha naj bi namreč istočasno, ko je bil ves zaraščen, imel lepo urejene nohte, neskladale so se tudi nekatere njegove izjave, zaradi česar so policisti podvomili v njegovo teorijo o ugrabitvi. Kmalu so sumili, da si je Troha zgodbo preprosto izmislil, zaradi česar so ga ovadili na tožilstvo.

Kmalu je na Okrožnem sodišču v Ljubljani steklo sojenje zaradi uprizoritve lažne ugrabitve. Troha je bil na njem oproščen, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo v novo sojenje. Tudi v drugo je bil Troha oproščen, a njegovi zgodbi o ugrabitvi danes vseeno ne verjame praktično nihče.

Kar se protestov tiče, sicer ne gre spregledati, da v ozadju priprav nanje stojijo nekateri bolj ali manj vidni člani SD in Levice, ki se očitno ne morejo sprijazniti, da so pred dvema mesecema zrušili lastno vlado. V skupinah na Facebooku, kjer nastajajo pobude za proteste, namreč k protestom pozivajo tudi ljudi iz SD in Levice, ki jih najdemo tudi na kandidatnih listah omenjenih strank za različne volitve.

M. P.