Glasujte za obnovo Zasavske planinske poti

Lisca

V Sloveniji je več kot 10.000 kilometrov planinskih poti. V akciji Očistimo naše gore že drugo leto zapored skupaj s Planinsko zvezo Slovenije iščejo najlepšo po izboru planink in planincev, za obnovo katere pa bo hkrati letos namenjenih tudi 3000 evrov.

Glasovati je mogoče do 25. junija na spletni strani http://www.ocistimogore.si/aktualno/naj-planinska-pot-2019

Izbor naj poti, za katere je mogoče glasovati, so pripravili na planinski zvezi, pri čemer so v izbor vključili samo tiste poti, ki bi bile po mnenju oskrbnikov potrebne najbolj nujnega vzdrževanja. Med njimi je tudi Zasavska planinska pot, ki poteka preko Lisce.

Kot pravijo na planinski zvezi, je le jasno označena planinska pot varna za vse pohodnike. Kljub požrtvovalnemu delu markacistov pa je izjemna razvejanost, številčnost in dolžina slovenskih planinskih poti zanje pogosto prevelik zalogaj, predvsem zato, ker jim pri tem zmanjka sredstev.

3000 evrov za obnovo poti, ki bo prejela največ glasov, bo prejelo planinsko društvo, ki je njen oskrbnik.

Glasovati je mogoče za naslednje planinske poti oziroma obhodnice: Koroška planinska pot (MDO Koroške), Zasavska planinska pot (MDO Zasavje), Vezna pot po okoliških vrhovih Doma Valentina Staniča (PD Javornik Koroška Bela), Krožna Rečiška pot (PD Laško), Planinska pot čez Kozjak: Dravograd – Maribor (PD Maribor Matica), Šaleška planinska pot (PD Velenje), Planinska pot XIV. Divizije (Savinjski MDO), Slovenska pot na Mangart (PD Bovec), Dom pri izviru Završnice – nad Šijo – V Kožnah – Stol (PD Žirovnica), Plesnik – Plesnikova planina – Klemenča jama (PD Solčava) in Turska gora – Skuta (PD Kamnik).

Planinsko društvo, ki bo prejemnik sredstev, bodo do konca junija razglasili na spletni strani akcije Očistimo naše gore in spletnih straneh Planinske zveze Slovenije.

Zasavska planinska pot se prične na Bizeljskem (177 m), od koder se povzpne na Bohor (915 m). Nadaljuje se iz Bohorja na Lisco nad Sevnico (984 m). Iz Tončkovega doma na Lisci gre na Veliko Kozje (993 m). Iz Velikega Kozja se spusti v stilu Kitzbuhelskih strmin v Zidani most (204 m). Dvigne se na Kopitnik in Gore (813 m), spusti v Turje (441 m) in preko Zgornje Rečice na Šmohor (776 m). Iz Šmohorja na Kal (945 m) in Mrzlico (1122 m) in nato na Čemšeniško planino (1120 m). Iz Čemšeniške planine gre v Izlake, na Sveto Goro (852 m), Geos, Slivno, Zgornjo Slivno (852 m) in na Miklavža (741 m). Iz Miklavža pride po strmem zgornjem spustu v Jevnico in se povzpne na Janče (792 m). Iz Janč krene proti Litiji (238 m). Iz Litije pa skozi Podkum na vrh Kuma (1220 m).

M. P.