Gimnazija Krško bo lokalna koordinatorka vseslovenske čistilne akcije

Gimnazija Krško je prevzela lokalno koordinacijo akcije ŠE ZADNJIČ Očistimo Slovenijo, ki bo v okviru svetovne akcije World Cleanup Day potekala 15. septembra letos. Akcijo, katere glavni cilj je popisovanje divjih odlagališč, bodo koordinirali dijaki in dijakinje drugega letnika gimnazije, ki so z mentorjema priprave zasnovali kot šolski prostovoljski projekt.

V tem okviru so se najprej lotili osveščanja na šoli, ravno včeraj pa so se sestali tudi s predstavniki lokalnih skupnosti. Prek socialnih omrežij so k sodelovanju že povabili tudi vsa društva v občini Krško.

Akcijo ŠE ZADNJIČ Očistimo Slovenijo v Sloveniji organizirajo Ekologi brez meja, ki so k sodelovanju povabili vse, ki jim je mar za okolje pred domačim pragom ter želijo sodelovati pri ohranjanju čistega in zdravega okolja. Eden izmed glavnih ciljev akcije je popisovanje divjih odlagališč oziroma posodobitev obstoječega registra divjih odlagališč.

V ta namen so na svetovnem nivoju akcije zasnovali tudi aplikacijo za mobilne telefone, s pomočjo katere lahko ob katerem koli načinu aktivnega preživljanja časa v naravi divje odlagališče enostavno in hitro zabeležimo na svetovni zemljevid, če nanj naletimo. Navodila za uporabo aplikacije so dijakinje in dijaki 2A razreda krške gimnazije priredili v slovenščino in oblikovali poseben letak.

Da so dijaki in dijakinje krške gimnazije vključujejo v akcijo, ni naključje.

V zadnjih štirih letih so na primer dijaki in dijakinje drugega letnika na svoji tradicionalni čistilni akciji Smetožerka počistili okrog 20 divjih odlagališč na Krškem polju, lani septembra pa so se dijaki in dijakinje od prvega do tretjega letnika lotili mestnega okolja ter v akciji Očistimo Krško počistili 700 kilogramov odpadkov. Letošnje leto so se gimnazijcem na Smetožerki pridružili dijaki in dijakinje drugega letnika elektrotehnike ter četrtega letnika PTI ter v skupni akciji počistili ne samo nova divja odlagališča na Krškem polju, temveč tudi širše območje brežin ob HE Brežice ter pet km brežin ob Savi od NEK proti Brežicam.

Poseben letak, ki so ga oblikovali za čistilno akcijo.

M. R.