Gibanje Svoboda in SD preprečili, da bi Jankovića prisilili k spoštovanju zakonov

Poslanci SDS v državnem zboru (vir: arhiv)

Odbora DZ za notranje zadeve in za infrastrukturo sta včeraj na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljala o dogajanju v zvezi z gradnjo kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani. V opoziciji so opozarjali, da gradnjo spremljajo hude nedopustne kršitve zakonodaje in človekovih pravic. Kritikam so se pridružili tudi v Levici, a SDS s pobudo za zadržanje gradnje do pridobitve vseh potrebnih dovoljenj ni uspela, saj jih je večina z Gibanjem svoboda in SD na čelu preglasovala.

 

Predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in podpredsednik SDS Aleš Hojs je včeraj še pred sejo obeh odborov na novinarski konferenci pojasnil ozadje, kako je do trase prišlo. Kot je dejal, župan Zoran Janković glede tega namreč vsakič poda drugačno razlago. Ko je bil sam minister za notranje zadev je Janković celo dejal, da je traso leta 1991 določil Hojs, kar dokazano ne drži, Janković pa se za izrečeno laž ni nikoli opravičil, je dejal. Formalno traso kanala C0 je po besedah Hojsa v načrte umestil Janković.

Kot je na sejah obeh odborov izpostavila Anja Bah Žibert (SDS), kanalizacijski kanal C0 predstavlja ogromno tveganje za pitno vodo na območju Ljubljane. “Gre za tempirano ekološko bombo, saj je ogrožena pitna voda za 300.000 in več prebivalcev,” je dejala.

Skupaj z drugimi člani odbora iz vrst opozicije je Jankoviću očitala, da dela izvajajo brez nekaterih dovoljenj, med drugim okoljevarstvenega dovoljenj,a kar je potrdilo tudi ministrstvo za okolje. “Toliko nepravilnosti, kot se dogaja na tem projektu, doslej ni bilo še nikjer,” je izpostavil Aleksander Reberšek (NSi).

Nič manj sporno ni po besedah poslanca SDS Branka Grimsa ravnanje policije, ki je v sodelovanju z najeto varnostno službo zaščitila kršitelje zakonodaje in ne lastnikov zemljišč. Prepričan je, da bi Evropsko sodišče za človekove pravice pritrdilo slednjim.

Kritikom projekta se je pridružila tudi Nataša Sukič iz vladne stranke Levica. Kot je dejala, v Levici že dolgo opozarjajo na problematiko ogrožanja ljubljanskega vodonosnika. “Človek se vpraša, kako je mogoče, da se takšni projekti umeščajo na tako neprimerna območja,” je dejala.

Poslanka Gibanja Svoboda Nataša Avšič Bogovič je kritike zavrnila. Koalicija je zavezana varstvu okolja, a tudi upoštevanju ugotovitev pristojnih institucij. Te omenjenih kršitev doslej niso zaznale, je poudarila, kar sicer ne drži. Ministrstvo za okolje je namreč ugotovilo, da Janković za gradnjo nima okoljevarstvenega dovoljenja.

Zaradi kanala C0 se po poročanju nekaterih medijev obetata tudi dva nova protesta. Prvi naj bi potekal na območju gradnje, drugi pa pred ljubljansko mestno hišo.

A. M.