(Foto + video) Brežice, moje mesto: Mestno jedro pokalo po šivih

Prireditelji festivala Brežice moje mesto so ohranili dobre prakse in nagradili vsebino ter pripravili odličen festival v osrčju mesta Brežice. Festival poteka v organizaciji Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ter Občine Brežice. Zaključek bo danes, v nedeljo.

Osrednja brežiška ulica v dolžino meri nekaj sto metrov. V povprečnem trenutku se na njej nahaja nekaj deset sprehajalcev, voznikov in gostov prikupnih lokalov. Tako je običajno, v tem zadnjem junijskem tednu pa se je v starem mestnem jedru po ocenah organizatorjev zvrstilo okoli 25 tisoč obiskovalcev. Deležni so bili zabave, kulture, športa in odlične kulinarike.

Začetki festivala Brežice, moje mesto, segajo v leto 2004, ko se je začelo s skromnim uličnim festivalom, nato so organizatorji veselo poprijeli za delo v letu 2011 in se je začelo. Do višav, kot smo jim bili priča v preteklih dneh.

Skozi zadnja leta je namreč festival, zahvaljujoč jasni viziji programske ekipe organizatorja in celotne skupnosti, presegel vsa pričakovanja in postal eden izmed največjih in najprepoznavnejših festivalov v regiji in širše.

Včeraj Brežice pokale po šivih

Včeraj je park pri občini gostil vrhunske kuharske mojstre iz Slovenije in Hrvaške, ki sodijo v sam vrh mednarodne kulinarike. Kuhalnice so vrteli kuharji iz restavracije NOEL Zagreb, Ateljeja iz Ljubljane, Restavracije JB, Hiše Fink, Jezeršek, KUCHA Madre, Galerije okusov in Nonbiri – japonska kulinarika ter Lepe žoge.

V sklopu dogajanja Kuhna na ulci je  igralec in avtor ter solastnik restavracij MAJMUN in Lepa žoga Marko Miladinović pripravil tudi predstavitev svoje knjižne uspešnice Ljubljana, well done. Kuharski mojster Mojmir Šiftar iz Kaval Group pa je izvedel kuharski šov, v katerem je ustvarjal jedi iz posavskih sestavin.

Včeraj so bile Brežice priča tudi teku s Primožem Kozmusom, kjer je nastopilo okrog 450 tekačev, medalje otrokom pa sta podeljevala Primož Kozmus in nekdanja judoistka Lucija Polavder, ki je v obdobju med letoma 2007 in 2012 zbrala devet medalj na velikih tekmah in je s tem ena najuspešnejših slovenskih športnic. Zmagovalec teka je bil Primož Kobe. 

V grajskem parku pri MC Brežice pa so otroci uživali v Škratji čarovniji in koncertu Čukov. Nato pa so se sinoči na odru zvrstili kar trije koncerti v enem večeru (Lea Sirk, Psihomodo Pop in S.A.R.S.). Okoli polnoči je brežiški župan Ivan Molan na svojem Facebooku objavil video posnetek, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

In še današnji, zaključni dan:

Začelo se bo pred Motelom Čatež. Ob 9. uri se bo začel bosonogi pohod na Sv. Vid z Lojzetom Ogorevcem. V športno rekreativnem centru Griču pa se bo ob 10. uri začel Summer Jam, pred Beach Bar Tochka.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo nekaj fotografij včerajšnjega dne.

Vir: Prireditelji in FB

M. P.