[FOTO] Ti prikupni izdelki bodo kmalu lahko nekaterim popestrili življenje

Leto 2018 je evropsko leto kulturne dediščine, katerega namen je spodbuditi čim več ljudi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine Evrope ter okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru. Kulturna dediščina oblikuje našo identiteto in vsakdanje življenje.

Ne najdemo je samo v literaturi, umetnosti in predmetih, temveč tudi v obrtnih spretnostih, ki so nam jih predali naši predniki. Slogan letošnjega leta je: »Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost«.

V ta namen se po vsej Evropi odvijajo raznovrstni dogodki in ker so v mozaik želeli prispevati tudi v Večgeneracijskem centru Posavje, enoti Brežice in v Knjižnici Brežice, so združili moči in v sodelovanju s članicami Večgeneracijskega centra Posavje in četrtošolci Osnovne šole Brežice izvedli delavnici pod sloganom »Mladi oživljajo kulturno dediščino«.

Na prvi delavnici so izdelovali punčke iz cunj, fačke, kot so jih imenovali. Udeleženke VGC so otrokom že delno pripravile osnove za izdelavo punčk, otroci pa so nato izdelke zaključili in jim po svoji domišljiji dodali različne dodatke. Nastali so res krasni »fački«, ki so dobili tudi vsak svoje ime.

Otroci so zelo uživali, hkrati pa ugotavljali, da so nekoč zagotovo imeli manj igrač, ko pa samo ena punčka vzame toliko časa in truda.

Že čez teden dni so se spet dobili z novo skupino, tokrat so izdelovali rože iz krep papirja. Spretni prstki so po navodilih in pod mentorstvom starejših udeleženk učili te stare veščine, ki je včasih bila prisotna v marsikateri hiši. Skupaj so tako izdelali cvet vrtnice v različnih barvah in tako stkali pravi pisan šopek. Tokrat jih je obiskala tudi podžupanja Občine Brežice mag. Katja Čanžar, ki je poudarila pomen medgeneracijskega povezovanja in prenosa znanj iz generacije na generacijo. Otroci so zelo uživali in se z veseljem naučili izdelave vrtnice iz krep papirja.

Vsi narejeni izdelki bodo na ogled v Knjižnici Brežice, je sporočila mag. Mihaela Kežman, vodja enote Večgeneracijskega centra Posavje v Brežicah.

Proti koncu oktobra bodo dobili še dobrodelno noto, saj bodo tako punčke kot vrtnice menjali za prostovoljni prispevek, in sicer na oktobrskem Podjetniško–obrtnem in kmetijskem sejmu (POK), ki bo 20. in 21. 10., zbrani znesek pa bodo namenili za nakup manjših daril za starejše občane.

V nadaljevanju objavljamo fotografije dogodkov.

Foto: Večgeneracijski center Posavje

M. P.