Kulturni dom Krško: V kino kar na splet

Avtor Goran Rovan

Kulturni dom Krško je eden izmed dvajsetih kinematografov v Art kino mreži Slovenije, ki od včeraj prek lastne spletne platforme omogočajo ogled filmov, ki bi jih sicer predvajali v kulturnem domu. Spletno platformo so pripravili v želji, da v času zaprtja kinematografov ohranijo stik z obiskovalci.

 

Pred skoraj enim letom je Art kino mreža Slovenije slavnostno praznovala desetletnico delovanja. Člani združenja so bili, kot pravijo, ponosni na svoje dosežke in naraščajoče število obiskovalcev, ki je svojo najvišjo rast doseglo prav v letu 2019 s 486.000 gledalci. A je devet dni pozneje epidemija za obiskovalce zaprla vse kinematografe. Ti so bili tako prisiljeni v razmislek, kako se prilagodili in pripraviti na spremenjene pogoje delovanja.

Zasnovali so kar preprosto in, kot pravijo, varno spletno platformo za legalen ogled filmov, z enotnim programom in cenikom. Pri tem programa ne izbira algoritem, ampak kino, ki ga gledalci poznajo in mu zaupajo. Program bodo pripravljali tedensko, z enim dogodkom – predstavitev novega filma – za splošno publiko (vsak četrtek ob 19. uri) in enim dogodkom za mlada občinstva (vsako soboto ob 17. uri). Sledili bodo tudi spremljevalni dogodki in vsebine.

Začetek delovanja je ta teden otvoril film Asistentka režiserke Kitty Green, ki je na sporedu od včeraj. Na četrtkovem dogodku bo 11. marca predstavljen film Poletje ’85 režiserja Françoisa Ozona, v soboto, 13. marca pa bodo sledili filmi za mlada občinstva Rocca spreminja svet, Kolonija: mularija in Loti in izgubljeni zmaji.

Filmski program je dostopen prek spletne strani Kulturnega doma Krško, in sicer na zavihku Kino. Ogledati si ga je mogoče na osebnem računalniku, tablici, pametnem telefonu ali televizorju. S plačilom 6,5 evra (ali 10 evrov za družinski ogled) gledalec dobi 7-dnevni dostop za ogled filma.

M. P.