Festival »Brežice moje mesto« že dogaja in vabi na prireditve!

BMM

Dan kruha, vina in salam

V sobotnem večeru so na brežiškem grajskem dvorišču otvorili letošnji festival »Brežice, moje mesto«, sedaj že z tradicionalnim dogodkom z Dnevom kruha, vina in salam. Dogajanje je poleg domače kulinarike spremljala tudi narodno zabavna glasba. Predstavila so se številna vinogradniška društva, pridelovalci suhomesnatih izdelkov manjkali pa niso niti okusni siri in ribje specialitete.

Tudi letos je v sklopu otvoritvenega dne potekal izbor za najboljši festivalski kruh, o katerem smo že pisali Kruha ne naredi moka ampak roka – tekmovanje v peki domačega kruha.

Komisijo so sestavljali Roman Matjašič, Mira Budič in Franci Planinc, okušali pa so kar 34 različnih kruhov.

Zmagovalci tega dne so bili:

  • Anica Hotko je prejela titulo festivalskega kruha v kategoriji »beli kruh«.
  • Vera Krištov  je prejela titulo festivalskega kruha v kategoriji »črni mešani«.
  • Andrej Klemenčič iz Društva vinogradnikov Bizeljsko je prejel prehodno skulpturo za zmagovalno modro frankinjo.
  • Stanislav Barkovič iz Društva vinogradnikov Jesenice Dolina pa je že drugo leto zapored pridelal zmagovalni cviček.

Večer je popestrila zasedba Mladi Dolenjci in DJ Boštjan.

Včeraj se je dogajanje v sklopu festivala odvijalo v brežiškem gradu, kjer so odprli medinstitucionalno razstavo Rimsko steklo Romule, zvečer je znova zaživel kino na grajskem dvorišču.

Marš iz Ljubljane V Bresce

V sredinem jutru pa bodo iz Ljubljane proti Brežcem krenili najpogumnejši pohodniki Marša v Bresce, več o tem si lahko preberete Marš iz Ljubljane na BMM 2017.

Zvečer pa že vabijo na prvo koncertno poslastico. Pred mestno hišo bo ob 21. uri nastopil Daniel Vezoja z bendom, za lačna usta pa bodo iz svojega “foodtruck-a” poskrbeli cestni kuharski vitezi Lars&Sven burgers. In ne pozabite, če ste od daleč, vam v sklopu festivala ponujajo tudi brezplačni »hip on – hop off« avtobus, ki vas bo pripeljal na prizorišča in varno tudi nazaj domov.

N. N.