Festival »Brežice, moje mesto«: od deževno obarvanih petkovih koncertov do sončne kulinarike

BMM (Foto: Luka Rodman)

V nedeljo se je s Summer Jam-om, ki se je odvijal ob reki Krki zaključil letošnji festivalsko dogajanje »Brežice, moje mesto«. Od 24. junija je v sklopu festivala posavsko mesto in okolico obiskalo preko 20.000 obiskovalcev, ki so lahko uživali na kar 10 različnih koncertnih dogodkih, tradicionalnem teku in »kuhni na ulci«.

Niti petkovo deževje ni pokvarilo evforičnega nastopa Siddharte in zimzelenega koncerta Nuše Derende, ki je tokrat v goste povabila tri izjemne; Terezo Kesovijo, Ditko in Omarja Naberja, že v soboto pa sta pod vedrim brežiškim nebom več kot navdušila Jan Plestenjak in Prljavo Kazalište. Sicer so v vseh dneh festivala obiskovalci lahko prisluhnili tudi koncertnim nastopom Daniela Vezoje na sredinem odru v starem mestnem jedru, mladinsko obarvanima Alenke Kolman in The Plut Family v sklopu Škratje Čarovnije, ter domačim legendam Zverina bendu na nedeljskem Summer jam-u ob reki Krki. Na odru Gradu Brežice pa so letos na otvoritvenem Dnevu kruha, vina in salam nastopili Mladi Dolenjci ter DJ Boštjan (Petkova Pumpa).

Staromestna Čajnica Josipina

Za lačne obiskovalce s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami v sklopu Kuhne na ulci poskrbeli različni kuharski mojstri. V sredo je za obiskovalce navdušil Foodtruck-om Lars&Sven burgers. V petek in soboto pa so za okušanja željne obiskovalce poskrbeli Jure Tomič (Ošterija Debeluh), Restavracija JB, Surf Institute, Gostilna Splavar, Staromestna Čajnica Josipina in številni drugi.

Bilo pa je poskrbljeno tudi za športne navdušence. Pohodniki Marša v Bresce so že šestič zapored prehodili več kot 100 km dolgo pot iz Ljubljane do osrednjega prizorišča festivala.

Foto: Luka Rodman

Brežice so letos na svoje ulice privabile 530 tekačev, ki so se pomirili s tradicionalnem Teku s Primožem Kozmusom. Na 10km preizkušnji je že četrtič zapored slavil Boštjan Vimpolšek (34.13,1), med dekleti pa Hanah Pevec (41.53,6). Na krajši preizkušnji 3,3 km pa sta najvišji stopnički zasedla Robert Lendaro (10.55,6) in Breda Škedelj (12.05,7). Letošnja novost teka brežiškega olimpijskega in svetovnega prvaka pa je bil poslovni tek trojk, v sklopu katerega so predstavniki podjetij krepili ekipni duh.

Ravno tako športno obarvane pa so bile tudi 1. Vodne igre, ki so se odvijale na nedeljskem Summer Jamu, na katerih se je pomirilo šest ekip. Med njimi so bili tudi tekmovalci resničnostnega šova Survivor, ki pa tokrat niso uspeli ugnati domačinov.

Po besedah Anje Antončič, vodje festivala »Brežice, moje mesto«, je za organizatorjem Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, zopet izjemno uspešen projekt. »Veseli nas predvsem, da “Brežice, moje mesto” postajajo eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih festivalov, ki svoje vsebine obiskovalcem še vedno ponujajo brezplačno.

Brežice moje mesto

N. N.

Foto: Luka Rodman