Fajonove povezovanje z Madžarsko ne moti več

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je včeraj na madžarskem udeležila srečanja petih srednjeevropskih držav skupine C5, v kateri so poleg Slovenije še Madžarska, Češka, Slovaška in Avstrija. Ob robu srečanja se je sestala tudi z madžarskimi gostitelji in izrazila pripravljenost za nadaljevanje dialoga med državama.

 

Fajonov je po poročanju STA na srečanju z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom izpostavila tudi priložnosti na področju gospodarskega sodelovanja in infrastrukturnih projektov.

Tanja Fajon in Orbanov minister Peter Szijjarto.

Obisk Fajonove na Madžarskem je zanimiv predvsem v luči tega, da sta bila Fajonova in njena stranka SD v preteklosti ostri kritiki Madžarske in njenega premierja Viktorja Orbana. Prav tako je Fajonova prejšnjemu predsedniku vlade Janezu Janši pogosto očitala, da se Slovenija preveč povezuje z državami Višjegrajske skupine, kjer so tudi Madžarska, Češka in Slovaška, ki so se udeležile tokratnega srečanka skupine C5.

Retorika za predvolilne potrebe je tako po prihodu na oblast hitro potihnila. Madžarska in Orban za SD očitno nista več težava. Kar je še tri mesece nazaj veljalo za “odmik od jedrne Evrope”, je danes pojmovano kot “srečanje srednjeevropskih držav”. In to pri gostitelju, ki je bil še do nedavnega s strani aktualne zunanje ministrice demoniziran kot avtokrat.

A. M.