Facebook umor: Padla je sodba!

pixabay.com

Okrožno sodišče v Krškem je danes Aleša Olovca in Martina Kovača spoznalo za kriva umora na grozljiv način in neupravičeno slikovno snemanje v primeru Facebook umora.

Olovec je dobil enotno kazen 21 let in 11 mesecev zapora, Kovač pa 20 let in 11 mesecev. Poleg tega se obema pripor podaljša do nastopa kazni. Tožilka je sicer danes v zaključnih besedah za vsakega zahtevala po 25 let zapora za grozljiv umor v sostorilstvu ter po eno leto zapora za nedovoljeno snemanje oziroma ustrezno enotno kazen. Sodnica je sodbo obrazložila z besedami: “Umor je bil izvršen brez empatije in na grozovit način!”.

Obema je podaljšala pripor do nastopa prestajanja kazni, ju je pa sodišče zaradi slabega finančnega stanja oprostilo plačila stroškov postopka, ki bodo bremenili proračun. Država bo pokrila tudi nagrado njunima zagovornikoma.

Po poročanju spletnega medija se je Dušan Dornik, Olavčev zagovornik že pred izrekom sodbe vdal v usodo in je Olavcu že na hodniku povedal, da bo zaprosil za takojšnje prestajanje kazni. Kljub temu, da Olovec ni bil navdušen nad to idejo, je bil Dornik odločen,: “Tam kjer ste zdaj, se le praskate po jajcih”. Olovec se je po tem moral strinjati, da pripor zamenja za zapor.

Senat je upošteval tudi težke razmere v katerih sta obtoženca odraščala, Kovač brez meme, Olovec brez očeta.

Obramba Olavca in Kovača

Obramba Olovca je predlagala, da se obtoženega kaznuje le za posebno hudo telesno poškodbo iz malomarnosti, češ da snemanje, ki sta ga prenašala prek Facebooka, ni bilo protipravno. Dušan Dornik ni povedal, ali se bodo na sodbo pritožili, saj je sodno dvorano zapustil pri zadnjih vratih.

Obramba Kovača Dušan Medved pa je celo zahtevala oprostilno sodbo, češ da mu niso dokazali, da je storilec očitanih dejanj. Po njegovem mnenju naj bi bil pri omenjenem pretepu glavni Olovec, Kovač pa naj bi mu zgolj sledil. Po izreku sodbe je napovedal pritožbo. Kot je pojasnil medijem, meni, da odločitev sodišča, ni taka, kot bi morala biti. Sojenje bi moralo biti po njegovem mnenju pošteno, izdana sodba pa “poštena, pravična in zakonita”, je še dejal.

N. N.