Facebook umor: Izgovarjata se na alkoholiziranost in zmanjšano zavedanje

pixabay.com

Spomnimo. Policija je v noči iz 12. na 13. februar prijela več prijav posnetka pretepa, objavljenega na družbenem omrežju Facebook. Policisti so po več opozorilih začeli s preverjanjem in 13. februarja okoli 4. ure v okolici Podbočja v Občini Krško našli hudo pretepenega 26-letnega moškega (pozneje se je izkazalo, da Andreja Cekuto), ki so ga reševalci zaradi hudih poškodb prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer je nato tudi umrl.

V okviru glavne obravnave, ki poteka pred petčlanskim sodnim senatom, v katerem so ob dveh sodnikih še trije porotniki, je sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek najprej zaslišala obtožena, ki jima tožilstvo očita kaznivo dejanje umora in neupravičeno snemanje. Obtožena, 20-letni Aleš O. in 29-letni Martin K. krivdo še vedno zanikata.

Aleš O. je med zaslišanjem povedal, da naj bi žrtev žalila ugled njegove matere, zato ga je sprva pozval k merjenju moči, kot zagotavlja, mu ni nameraval vzeti življenja, vendar se zaradi močne alkoholiziranosti, ki je bila posledica tridnevnega popivanja, več ne spominja. Po poročanju nekaterih medijev Aleša O. bremenijo tudi besede policista Marka Slemenška, ki je 13. februarja s sodelavko prvi prišel na kraj dogodka, kjer sta ju obdolžena počakala ob cesti. Tam naj bi Aleš O. izrekel besede o Cekuti, kot so »oškodovanec leži na travniku kot prasec« in da »naj ta prasec kar crkne«. Ravno tako naj bi Slemenšku izjavil, da ve, kaj je naredil in svoja dejanja ne obžaluje.

Ravno tako se je na alkohol in slab spomin izgovarjal tudi Martin K., ki je sicer tudi povedal, da je merjenje moči, ki naj bi ga izzvalo Cekutino izzivanje in žaljenje, kasneje preraslo v pretep, pri katerem je tudi sam sodeloval z brcanjem v hrbet in glavo. Pretep je sicer posnel, vendar trdi, da mu je že pripravljen telefon za snemanje podal Aleš O. in da sam ni vedel, da gre za neposreden prenos dogajanja na spletu. Martin K. je še dodal, da je na koncu pretepa predlagal, da bi poklicala reševalca, vendar se Aleš O. s tem ni strinjal.

Sodnica je na koncu zaslišala še psihološkega izvedenca Mateja Kravosa, ki je dopustil možnost, da je zaradi močne alkoholiziranosti, ki jo je povzročilo tridnevno popivanje vseh treh udeležencev in različnega besednega obkladanja, vsem prekipelo. Ocenjuje, da je zaradi vinjenosti šlo za stanje večje brezbrižnosti. Kravos je tudi dodatno ocenil, da snemanje in njegova zahtevnost nakazujeta, da je bilo v ozadju tudi »nekaj razuma«.

Glede na to, da skuša obramba Martina K. dokazati, da je njegova odgovornost za omenjeni napad manjša in da je do tega prišlo na pobudo, pa za zdaj vztraja pri obtožnici za oba, da gre za umor v sostorilstvu, za kar je zagrožena najmanj 15-letna zaporna kazen, je še dejala.

Glavna obravnava se bo z zaslišanjem prič nadaljevala v ponedeljek, 24. julija.

N. N.