Evropski poslanec Golobu: “Imamo pomisleke glede vladavine prava v Sloveniji”

Golobov nastop pred skorajda prazno dvorano Evropskega parlamenta.

Če si je predsednik vlade Robert Golob od včerajšnjega obiska in nastopa v Evropskem parlamentu obetal poceni promocijo in dodatne politične točke, se je nekoliko uštel. Za njegov nastop med evropskimi poslanci namreč ni bilo veliko zanimanja, saj je bila dvorana, kjer je govoril, skorajda prazna, prav tako je bil deležen nekaterih kritičnih vprašanj evropskih poslancev.

 

Nekateri evropski poslanci so namreč po njegovem nagovoru izpostavili, da jih skrbi Golobova nepodpora Ukrajini, krhanje vladavine prava v Sloveniji ter pritiski na medije in policijo. “Pri tem so pomisleki glede vladavine pava. Tesno na natančno spremljamo spremembe zakonodaje, ki ureja medijski prostor v Sloveniji, kar se je zgodilo na dokaj nenavaden in hiter način. Naj vam tudi povem, da je odstop ministrice za notranje zadeve po obtožbah o političnih pritiskih na policijo tudi nekaj, kar je izredno zaskrbljujoče,” je dejal eden od tujih evropskih poslancev.

Posebej kritična do Goloba pa je bila slovenska evropska poslanska in vrst SDS (EPP) Romana Tomc, ki je prav tako opozorila na politične pritiske na medije v Sloveniji in na policijo: “Žal vaša dejanja doma, v Sloveniji, ne odsevajo tega, kar ste povedali danes. Do javnosti pa mnoge informacije o zdrsih vašega vladanja težko pridejo, saj vas ščitijo glavni mediji in politični aktivisti. To kar počnete, je daleč od demokracije. To ni v skladu z evropskimi vrednotami.”

Svojevrsten zdrs ali morda tudi zavajanje so si na družbenih omrežjih privoščili v Golobovi stranki Gibanje Svoboda, kjer so zapisali, da Golobov nastop pomeni prvi nastop kakšnega slovenskega predsednika vlade v Evropskem parlamentu. Slednje seveda na drži. Junija lani je imel na primer govor takratni predsednik vlade Janez Janša.

A. M.