Evropska komisarka Jourova ne hvali več Golobove vlade

(vir: rtvoslo.si)

Kot kaže, so namere nove vlade s spreminjanjem zakona o RTV Slovenija, usmerjene v politični prevzem omenjene medijske hiše, prepoznali tudi v Evropski komisiji. Tako je evropska komisarka za vrednote in preglednost, zadolžena tudi za medije, Vera Jourova pred prazniki opozorila, da je Slovenija primer ne najbolj zglednega dogajanja v zvezi z javnimi mediji.

 

V intervjuju za STA, ki je potekal v okviru Evropskega novinarskega središča (ENR), aktualnega dogajanja na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) sicer ni želela komentirati, saj ustavno sodišče še odloča o tej zadevi. Se je pa dalo njeno mnenje razbrati iz naslednjih odgovorov.

Tako je dejala, da morajo biti postopki imenovanja vodstev javnih rtv-hiš pregledni in objektivni. “Mislim, da delamo pravilno, da opozarjamo članice, da ohranijo močne, neodvisne javne medije in ne gredo v smeri državnega ali strankarskega medija, kot vidimo na Poljskem in Madžarskem,” je povedala.

Na slednje se je že odzvala evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP), ki je na Twitterju zapisala, da Jourova več ne hvali aktualne vlade Roberta Goloba, pač pa je postala bolj previdna pri svojih izjavah.

“Očitno so opozorila, številni dopisi in konferenca v Bruslju prinesli rezultate,” je zapisala poslannla.

A. M.