Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade

Karl Viktor Erjavec

Karl Erjavec je umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade, in sicer, kot je uradno navedel, do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. Uradno naj bi bil razlog za odstop kandidature okužba poslanca SD Matjaža Hana.

Neuradno pa je slišati, da naj bi se na levici ustrašili, ker so ugotovili, da niti približno nimajo zadosti glasov za uspeh nezaupnice.

Znano je namreč, da Erjavec nima uradne podpore med dvema poslancema poslanske skupine DeSUS – Robertom Polajnarjem in Brankom Simonovičem, neuradno pa niti ne med preostalimi poslanci DeSUS. Ti so sicer formalno prispevali podpis, a njihova podpora Erjavci na glasovanju je močno vprašljiva. Tako Erjavec nima niti 40 glasov, potreboval pa bi jih vsaj 46.

Erjavec se seveda zaveda, da lahko konstruktivno nezaupnico uporabi samo enkrat, zato si je z umikom soglasja kupil čas, da mu uspe prepričati še katerega od poslancev. Te skušajo na levici že nekaj čas na svojo stran neuradno pridobiti tudi z izsiljevanjem in drugimi pritiski.

Ta postopek je s tem sicer končan, če bodo spet poskušali, morajo začeti na novo.

A. M.