Erjavčevim ponižanjem ni videti konca

(vir: družbena omrežja)

Kandidat Koalicije ustavnega loka Karl Erjavec je v sredo doživel verjetno eno svojih največjih ponižanj, ko je moral kar šest ur prepričevati poslance lastne stranke, da je dovolj sposoben za vodenje vlade. A tudi po šestih urah vseh svojih poslancev ni prepričal.

 

Čeprav je namreč Erjavec včeraj oznanil, da je dobil podpise vseh svojih štirih poslancev, je poslanec DeSUS Branko Simonovič je za TV Slovenija dejal, da so poslanci DeSUS dali soglasje k podpisom, niso pa imeli celotne nezaupnice, ampak le tri strani. “Normalno je, da dokler ne preberem dokumenta v celoti, podpisa ni. Očitno je gospod Erjavec to razumel drugače,” je dejal.

Poslanci DeSUS sicer niso edini, ki ne zaupajo Erjavcu. Neuradno je slišati, da bi lahko proti njemu na tajnem glasovanju glasovali tudi nekateri poslanci iz strank, ki ga bodo predlagale za novega mandatarja. Neuradno ga tako ne bodo podprli (čeprav bodo podpis pod nezaupnico prispevali) dva poslanca iz SD in eden oziroma ena iz SAB. Razlog naj bi bil v tem, da enostavno menijo, da Erjavec, ki so ga v preteklosti pogosto označevali tudi kot klovna slovenske politike, ni sposoben za vodenje vlade. Tako se Erjavcu na tajnem glasovanju utegne zgoditi celo fiasko, da ne bo dobil niti toliko glasov, kot napoveduje da jih ima trenutno zagotovljenih, to je 43.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer včeraj opozoril tudi na scenarij, po katerem nekatere stranke pri kandidaturi Erjavca držijo figo v žepu. Tako naj bi Erjavca podprle le pri kandidaturi za mandatarja, nato pa odrekle podporo njegovi vladi, kar bi pomenilo, da bi morali oditi na predčasne volitve. Za tak scenarij si zavzemajo predvsem v LMŠ, pa tudi v Levici.

A. M.