Enormni zaslužki: Golob naj bi prejel več kot milijon evrov nagrade

Robert Golob v času, ko je bil podpredsednik Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija.

Letna plača Roberta Goloba znaša pol milijona, kot pa kažejo interni dokumenti družbe GEN-I, se Golobu zdaj obeta še visoka nagrada: 1,2 milijona evrov za leto 2022. Gre za sklep skupščine GEN-I, vezan na Golobovo individualno pogodbo, nagrada pa mu pripada tudi, če ostane brez pooblastil predsednika uprave, je sinoči poročala televizija Planet TV.

 

Golob po poteku mandata sicer več ne vodi GEN-I, a ga obvladuje iz ozadja. Tik preden mu je pred dvema mesecema potekel že tretji mandat, je namreč postavil svoje naslednike. To so Andreja Zupan, Eva Knez, Dejan Paravan in Ludvik Bartelj. Da gre za Golobu zares zveste ljudi, kaže že dejstvo, da je Paravan pred štirimi leti nastopal na – tedaj še lokalni – novogoriški Listi Roberta Goloba, je poročala televizija.

Goloba visoko nagrado za letošnje leto omogoča sklep skupščine GEN-I, ki ga hrani SDH, pod njim pa je podpisan generalni direktor celotne krovne družbe Gen energija Martin Novšak. V njem piše, da od predvidenih 60 milijonov evrov dobička GEN-I v letu 2022 Golobu pripada kar milijon in dvesto tisoč evrov nagrade. Oziroma dva odstotka, brez omejitve navzgor. Kar ob Golobovih načrtih, da bi ta zlahka kmalu presegla tudi sto in več milijonov, dviguje ta znesek v nepredstavljive višine, po poročanju televizije opozarjajo analitiki.

“Tukaj bi bilo treba po zdravju vprašati člane skupščine, ki so odobrili take številke. To je osnovna težava. Verjetno so bili tudi pod pritiskom imena Roberta Goloba, za katerega vemo, da je bil politično zelo dejaven in ki je po moji oceni praktično politik na začasnem delovnem mestu direktorja državnega podjetja,” je za televizijo povedal komentator oddaje Ura moči Miran Videtič.

Golob se sicer neuradno podaja v politiko, pri čemer pa bo astronomska nagrada, ki jo bo dobil v GEN-I, prej breme kot prednost. Spomnimo samo, kako je pred leti padla priljubljenost Francetu Arharju potem, ko je v javnost prišel podatek o njegovi plači.

A. M.