Električni avtomobili bodo morali oddajati zvok

V Evropski uniji so julija začela veljati nova pravila glede električnih avtomobilov. Ti morajo pri hitrostih pod 20 kilometri na uro oddajati zvok, ki bo pešce ter kolesarje opozoril o prihajajočem avtomobilu.

Vse več je bilo namreč opozoril, da so električna vozila pri nizkih hitrostih lahko nevarna za pešce in kolesarje, saj praktično ne oddajajo nobenega zvoka.

V Evropski uniji so zato sprejeli direktivo, ki proizvajalcem nalaga, da v električna vozila vgradijo napravo za oddajanje zvoka. Z oddajanjem zvoka morajo biti od tega meseca naprej opremljena vsa nova električna prevozna sredstva z vsaj štirimi kolesi. Od leta 2021 naprej bodo morali biti z oddajanjem zvoka opremljeni tudi hibridni avtomobili.

Zvok ni posebej določen, podoben pa mora biti motorjem z notranjim zgorevanjem. Njegova glasnost mora biti najmanj 56 decibelov. Takšna jakost naj ne bi bila pretirano glasna, saj se giblje nekje v območju glasnosti povprečne klimatske naprave ali električne zobne ščetke. Dizelski tovornjak denimo oddaja zvok z jakostjo 85 decibelov. Predpisana je tudi najvišja jakost zvoka, ki ga lahko oddajajo električni avtomobili, in sicer 75 decibelov.

M. P.