Ekskluzivno: Gibanje Svoboda prevzema Zoran Janković!

Golobovi in Jankovićevi svetniki opoziciji v MOL ne dovolijo razpravljati.

V slovenskem političnem prizorišču je odjeknila presenetljiva vest, da Gibanje Svoboda prevzema ljubljanski župan Zoran Janković. Kot prvo potezo napoveduje temeljito prevetritev delovanja gibanja, takoj po volitvah pa spremembe zakonodaje, med drugim spremembo kazenskega zakonika, po kateri se manjše ali večje usluge v zameno za spolnost ne bi več štele kot kaznivo dejanje.

 

Jankovića naj bi za zamenjavo na vrhu stranke zaprosil njen dosedanji vodja Robert Golob. Ta naj bi v dosedanjem predvolilnem boju spoznal, da mu ukvarjanje s prodajo elektrike leži bolj kot težka politična in ekonomska vprašanja, česar mu na predvolilnih soočenjih ni uspelo prikriti niti s pomočjo zunanjih prišepetovalcev. Poleg tega naj bi imel zaradi mikrofona v ušesih resne zdravstvene težave.

Precejšnja sprememba se obeta tudi na podpredsedniškem mestu stranke. Tega naj bi prevzela Nika Kovač iz Inštituta 8. marec. Kot razlog je navedla nov izziv, ki ga vidi v skupnem delu z Jankovićem. “Gre za poštenjaka, vzornega moža in odličnega poznavalca digitalizacije oz. računalništva. In to je tisto, kar sodobna družba potrebuje,” je dejala.

Če se bo Jankoviću s stranko, ki jo prevzema, uspelo prebiti v parlament, napoveduje nekatere zakonske spremembe. Med drugim se urejanje manjših ali večjih uslug v zameno za spolnost, če je želja obojestranska pa tudi sicer, ne bi več štelo za kaznivo dejanje. Skrajšal bi tudi roke za zastaranje kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala. »Nepošteno namreč je, da lahko tožilstvo osumljene za tovrstna kazniva dejanja preganja v nedogled in jim na ta način greni življenje in zdravje. Navsezadnje tudi kraja zahteva določeno znanje, « je dejal. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bo sam obsojen v zadevi Stožice, pa odgovarja: »Nemogoče. Jaz sem nasprotnik Janeza Janše.«

Dežurni glosist.