Edinstvenega krškopoljskega prašiča bodo reševali z evropskim denarjem

Krškopoljc.

Regionalna razvojna agencija Posavje je med projekte, ki naj bi dobili evropska sredstva, uvrstila tudi projekt za okrepitev prepoznavnosti domače pasme krškopoljskega prašiča. Cilj projekta, za katerega naj bi pridobili 150.000 evrov evropskih sredstev, je ohranitev te še vedno ogrožene in edinstvene krškopoljske prašičje pasme.

V Posavju so projekt okrepitve prepoznavnosti krškopoljskega prašiča začeli lani jeseni, z njim pa želijo obogatiti posavsko turistično ponudbo. Med drugim načrtujejo oblikovanju raznovrstnih izdelkov, od prehrambenih do uporabnih in turističnih, s katerimi bi promovirali krškopoljskega prašiča ter vzpostavitev regijske mreže na vseh ravneh.

Reja priljubljene domače pasme krškopoljskega ali črnopasastega prašiča je posebej značilna za Dolenjsko in Posavje. Na omenjenem območju so to pasmo, za katero sta značilna čvrsto mesa in obilno maščobe, častili kot le malo katero domačo žival.

Je edina ohranjena slovenska avtohtona prašičja pasma. Njen obstanek je ogrožen, a se njegovo število zadnja leta tudi krepi.

Prvi zapisi o krškopoljcu so sicer iz leta 1851. Sredi 20. stoletja so, na primer, opravili primerjavo šunke krškopoljskih prašičev in švedske landrace. Ocenjevanje se je izvajalo z ocenami od 1 do 3.

Za vse tri lastnosti je dobila šunka krškopoljskega prašiča boljšo oceno. Posebno izrazita je bila razlika med pasmama v trdoti in okusnosti šunke.

M. P.