DZ znova potrdil novelo zakona o tujcih; “To je protislovenski zakon,” so se odzvali nekateri

Vir: STA

Državni zbor je včeraj z 52 glasovi za in osmimi proti ob ponovnem odločanju po odložilnem vetu DS znova potrdil novelo zakona o tujcih. Poslanci SDS so sejo DZ obstruirali. Novela iz dveh na eno leto skrajšuje rok, po katerem je tujec upravičen do združitve z družino, za družinske člane pa namesto pogoja A1 uvaja t. i. preživetveno raven znanja jezika, poroča STA.

Državni svetnik Andrej Poglajen je odločitev DS za odložilni veto pojasnil z besedami, da novela prinaša dodatno znižanje standarda poznavanja slovenskega jezika kot pogoja za družinske člane tujcev, ki želijo podaljšati dovoljenje za začasno prebivanje iz razloga združitve družin. T. i. preživetvena raven znanja jezika nadalje ni strokovno utemeljena in ne upošteva mednarodnih dogovorov, kot je skupni evropski jezikovni okvir.

Znanje slovenščine je po Poglajnovih besedah zelo pomembno za uspešno integracijo v družbo, saj je jezik osnovna sestavina slovenske kulture in nacionalne identitete.

Poslanska skupina SDS je sejo DZ obstruirala, ker je bila novela zakona o tujcih sprejeta po nujnem postopku, kar je po oceni njene vodje Jelke Godec zloraba poslovnika DZ.

Odzivi javnosti na sprejeto novelo zakona so burni. Nekaj primerov komentarja s portala 24ur.com objavljamo spodaj.