Dvojna merila slovenskih nevladnikov, ki bodo znova nagrajeni

Ena od posebnosti slovenske družbe so nevladne organizacije. Te naj bi bile apolitične in ločene od dnevne politike, čemur pa vsaj pri nas ni tako. V času vlade Janeza Janše so bili dejavni zlasti nevladniki z Metelkove, t. i. kolesarji Jaše Jenulla in Inštitut 8. marec, katerih cilj je bil predvsem padec Janševe vlade.

 

Omenjeni nevladniki so med drugim organizirali vrsto protestov, v katerih so protestirali proti domnevni orbanizaciji Slovenije, ki naj bi jo domnevno vpeljeval takratni premier Janša. Slednjemu so očitali preveč tesno povezovanje z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in vodenje Slovenije v smeri izven centralne Evrope.

No, v petek, ko je Orban znova obiskal Slovenijo, takšnih očitkov ni bilo zasledili. Tokrat je namreč Orban v Slovenijo prišel na povabilo premierja Roberta Goloba, s katerim sta zagnala daljnovod Cirkovce–Pince. Protestov nevladnikov ob tem ni bilo zaslediti, v levici naklonjenih medijih pa tudi ni bilo čutiti problematiziranja obiska tako kot v času, ko je Orban v Slovenijo prišel na povabilo Janše.

Sicer pa bo Golobova vlada nevladne organizacije, po zaslugi katerih je prišla na oblast, znova nagradila. Ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga vodi predsednica SD Tanja Fajon, je objavilo razpis za izvajanje projektov nevladnih organizacij, s katerim bodo nevladnim organizacijam razdelili 3,16 milijona evrov.

Ministrstvo bo prek javnega razpisa financirali razvojne projekte na Zahodnem Balkanu, humanitarne projekte v podsaharski Afriki in na Bližnjem vzhodu ter projekt Naše pravice na Zahodnem Balkanu in v Severni Afriki.

Ob tem spomnimo, da Golobova vlada v proračunu ne najde sredstev za izredne uskladitve pokojnin in invalidnin, hkrati je Golobova koalicija povišala dohodnino in s tem vsem zaposlenim v letu 2023 do 2025 znižala neto plače.

A. M.