Država prevzema socialne prispevke, pomaga samozaposlenim, kmetom in upokojencem ter znižuje plače funkcionarjev

Janez Janša po imenovanju in prisegi za predsednika Vlade RS, 13. marca 2020 okoli 21. ure.

Vlada je v ponedeljek ponoči pripravila paket ukrepov, s katerim bo pomagala podjetjem in prebivalstvu zaradi izbruha epidemije koronavirusa. Paket, vreden petino letnega državnega proračuna, naj bi bil potrjen v petek, prvi odzivi nanj pa so izrazito pozitivni.  

Kot je na novinarski konferenci napovedal premier Janez Janša, bo država z namenom ohranitve delovnih mest prevzela plačilo socialnih prispevkov za vse zaposlene na čakanju na delo, zdravstvena blagajna pa bo že od prvega dne bolniške odsotnosti prevzela izplačilo nadomestil. Vsi zaposleni na čakanju zaradi epidemije ali zato, ker ne morejo v službo zaradi varstva otrok in podobno, bodo prejeli enotno nadomestilo plače, to je 80 % plače.

Samozaposleni, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače, socialne prispevke pa jim bo vsaj do 31. maja plačevala država. Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi, ki bodo s posebno izjavo razglasili prizadetost zaradi krize, je povedal Janša.

Obeta se tudi zamrznitev plačil akontacije davka od dohodka pravnih oseb in davka od dohodka iz dejavnosti. Poleg tega se bo rok za plačila iz javnih sredstev zasebnim dobaviteljem skrajšal na osem dni.

Zaposlenim v kritičnih dejavnostih se obeta izplačilo dodatka za nevarno delo oz. za dodatne obremenitve, ki se bo lahko gibal od 10 do 200 odstotkov osnovne plače. Podoben ukrep se svetuje tudi v izpostavljenih dejavnostih v zasebnem sektorju.

Vlada se je dogovorila tudi o ukrepih za izboljšanje socialnega položaja ljudi. Javnih storitev, ki se v tem času ne izvajajo, tako ne bo treba plačati, status tistih, ki ne delajo zaradi višje sile, denimo varstva otrok ali nezmožnosti prihoda na delo, pa bo izenačen s statusom delavcev na čakanju. Delavci, ki bodo v času epidemije izgubili službo, bodo od prvega dne avtomatično upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

Za upokojence s pokojninami do 700 evrov je predvideno izplačilo solidarnostnega dodatka zaradi posledic koronavirusa v višini od 130 do 300 evrov (odvisno od višine pokojnine), ki bo izplačan 15. aprila.

Sejnine in denarna nadomestila nadzornikom družb v (ne)posredni državni lasti bodo znižani za 30 odstotkov, za prav toliko se bodo znižale vse funkcionarske plače na državni ravni. Izjema pri tem je sodstvo, a je Janša pozval, naj se tudi v tej veji oblasti odpovejo deležu plač.

Ukrepi so sicer predvideni tudi na področju kmetijstva. Resorna ministrica Aleksandra Pivec je med njimi napovedala finančno pomoč kmetom. Če bodo zboleli za koronavirusno boleznijo, jim bo pripadlo izplačilo v višini 80 odstotkov minimalne plače, upravičeni bodo tudi do odpisa pokojninskih prispevkov. Vlada namerava tudi finančno podpreti kmetijska gospodarstva zaradi izpada dohodka kot posledice padca cen, razmišlja še o drugih vrstah pomoči.

“Gre za verjetno največji gospodarski intervencionizem v zgodovini slovenske države,” pa je danes pojasnil ekonomist Matej Lahovnik, ki vodi strokovno skupino za pripravo ukrepov. “Z ukrepi se zelo mudi, ker se bo plačilna disciplina slabšala, s tem pa lahko pride do verižne nelikvidnosti v gospodarstvu,” je še opozoril.

Prvi odzivi na napovedane ukrepe so pozitivni. V Gospodarski zbornici Slovenije ocenjujejo, da sledijo potrebam gospodarstva in večinoma prinašajo učinkovite, hitre in enostavne rešitve. Da so pravi za malo gospodarstvo, menijo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Kot korak v pravo smer jih ocenjuje celo opozicija.

Omenjeni mega paket naj bi vlada potrdila v petek, nato po sledila še potrditev v državnem zboru. Ukrepi bodo veljali do 31. maja 2020. Ministrska ekipa pa je že začela pripravljati tudi smernice za drugi t. i. protikoronski zakonodajni sveženj, ki naj bi imel poudarek na zagotavljanju zadostne likvidnosti.

M. P.