Država bo za naložbe v šole in vrtce leta 2020 namenila le pet milijonov evrov

(vir: pixabay.com)

Odbor DZ za izobraževanje je v torek razpravljal o nujnih naložbah občin v šole in vrtce. Gre za temo, na katero je že pred meseci opozoril poslanec SDS in sevniški občinski svetnik Tomaž Lisec. Na seji odbora pa je resorni minister Jernej Pikalo povedal, da bo država za omenjene naložbe v letu 2020 namenila le pet milijonov, pa še to, če poslanci potrdijo proračun.

Poslanec Tomaž Lisec na seji parlamentarnega odbora, po kateri je zapisal: “Minister je obljubil sredstva že v proračunu za 2020. Ker so tudi v Sevnici potrebe po novih prostorih (na kar sem tudi opozoril). Ne more vse sloneti le na sredstvih občin.”

Na pomanjkanje sredstev občin za naložbe v šole in vrtce je Tomaž Lisec resorno ministrstvo opozarjal že aprila, ko  ga je zanimala problematika prostorske stiske vrtca v Boštanju. Že takrat je spraševal, koliko denarja sploh namerava država nameniti za vrtce v letošnjem in prihodnjem letu.

Država je namreč zadnji razpis za sofinanciranje naložb občin v šole in vrtce objavila daljnega leta 2011.

Od takrat do danes pa so se potrebe občin po naložbah v šole in vrtce precej povečale, a občine denarja ob nizki povprečnini, ki jim jo namenja država, nimajo. Minister Pikalo (SD) je v torek sicer napovedal, da bo razpis za sofinanciranje naložb občin v šole in vrtce razpisan takoj, ko (če) poslanci potrdijo proračuna za leti 2020 in 2021.

Po sprejetem proračunu in nato razpisu bo za sofinanciranje naložb v šole in vrtce v prihodnjem letu namenjenih pet milijonov, v letu 2021 pa še pet. Skupno je to 10 milijonov evrov v dveh letih, kar zadostuje komaj za postavitev ene srednje velike osnovne šole v Sloveniji.

Poslanec Tomaž Lisec je na seji tudi predlagal, naj vlada skuša doseči sofinanciranje investicij v objekte šolske in predšolske vzgoje iz evropskih skladov v naslednjem finančnem obdobju. Zdajšnje se namreč izteka, pogajanja za novo pa so v polnem teku.

Lisec je ministrstvo tudi pozval, naj se pri zagotavljanju sredstev ne zanaša na to, ali bodo poslanci potrdili proračun, pač pa naj skuša potrebna sredstva poiskati kje drugje. Med drugim je predlagal, naj za denar povpraša tudi ministrstvo za infrastrukturo, ki na primer sredstva namenja tudi za telovadnice in druge športne objekte.

Dodajmo, da so potrebe v občinah bistveno večje od 10 milijonov evrov, kolikor jih nameravajo dati za šole in vrtce. Predstavnik Skupnosti občin Slovenije je na seji povedal, da bi občine za nove naložbe v šole in vrtce “samo v tem trenutku potrebovale 150 milijonov, da o obnovah starih oddelkov ne govorimo”.

Na odboru je prevladal vtis, da se vsi zavedajo problematike, a so ministrstvo in koalicijski poslanci ujetniki tistega, kar jim je dovolilo ministrstvo za finance. Slednje je npr. v preteklosti vladi dalo dovoljenje za povišanje plače v javnem sektorju, medtem ko denarja za izobraževanje otrok očitno zmanjkuje.

M. P.