Druženje s čebelicami v Šentjanžu

Foto: Občina Sevnica

Čebelarsko društvo Šentjanž je tudi letos pristopilo k organizaciji dneva odprtih vrat slovenskih čebelarskih društev. S tem aktivno udejanjajo močno izobraževalno vlogo in sporočanje svetu, kako pomembne za življenje vseh nas so čebele.

Na dogodku so obiskovalcem razkazali čebelnjak namenjen ogledom in usposabljanju v okviru čebelarskih krožkov. Od učencev osnovnih šol so ob tej priložnosti prevzeli panjske končnice, ki jih izdelujejo z namenom namestitve na panje čebelarjev. Namenu so predali točilo za med, ki bo namenjeno delu v okviru čebelarskih krožkov, so zapisali na spletni strani Občine Sevnica.

Pomembnost čebel za človeka in v naravi

Medonosna čebela ima izredno pomembno in kompleksno mesto v naravi, še posebno tedaj ko govorimo o raznih kmetijskih kulturah. S svojo aktivnostjo čebele v naravi pomembno vplivajo na proizvodnjo hrane, tako za človeka kot tudi za živali, raznih industrijskih surovin, kakor tudi na človekovo zdravje in druge dejavnike življenja.

Čebelji pridelki so popolnoma naravna živila, neposreden dar narave – čebel. Čebele z opraševanjem pripomorejo k ohranjanju ravnovesja v naravi, omogočajo obstoj različnih živalskih in rastlinskih vrst ter seveda človeka, ob tem pa nam dajejo čebelje pridelke, ki nam v hitrem tempu življenja pomagajo krepiti in ohranjati naše zdravje.

Najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu je opraševanje različnih rastlin. Narava nagrajuje čebele za njihovo delo z medičino in cvetnim prahom, ter  tako omogoča njihov razvoj in obstoj, istočasno pa ohranjanje tako rastlinskih kot živalskih vrst ter nenazadnje obstoj človeka.

Ali ste vedli, da:

  • Čebele oprašujejo kar 170.000 cvetočih vrst rastlin.
  • Cvetni prah je popolno živilo, saj vsebuje vse, kar potrebuje naš organizem.
  • Brez čebel ne bi bilo toliko različnih vrst sadja in zelenjave in tako lepih barv na travniku.
  • Čebelja družina je tako velika kot majhno mesto. V njej živi od 30.000 do 60.000 čebel.
  • Čebele so prave ultramaratonke v letenju. Da naberejo pol kozarca medu, preletijo do 40.000 kilometrov.

Več fotografij dogodka Občina Sevnica.

M. B.