Drugemu človeku stranke Alenke Bratušek sodijo zaradi sodelovanja pri goljufiji

Predsednika sveta Stranke Alenke Bratušek Romana Jakiča tožilstvo bremeni sodelovanja pri goljufiji v škodo EU pri projektu Stožice. Na ljubljanskem okrožnem sodišču mi sodijo skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, redno stranko ljubljanskih kazenskih sodišč.

 

Gre za zadevo, v kateri specializirano državno tožilstvo, zadolženo za preganjanje najhujših kaznivih dejanj, Jankoviću očita, da je kot uradna oseba zlorabil uradni položaj, da bi omogočil pridobitev velike protipravne premoženjske koristi v primeru na pol propadlega projekta Stožice.

Jakiču, kot nekdanjemu direktorju Zavoda Tivoli, nekdanjemu direktorju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samu Lozeju, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki iz družbe Grep, ki je gradila center Stožice, Marku Kolencu iz občinskega oddelka za šport in direktorju projekta gradnje športnega parka Stožice Andreju Lavriču obtožnica očita, da so pomagali pri tem kaznivem dejanju.

Tožilstvo očita sklenitev pogodbe med občino in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra za okoli 1,8 milijona evrov na leto, s čimer naj bi Grepu omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov. Tožilstvo trdi, da nobeno od občinskih podjetij toliko parkirnih mest ni potrebovalo in da je bil namen le, da bi Grep izpolnjeval pogoje bank. Z drugimi besedami, šlo je za goljufijo na škodo sredstev EU.

Na sodišču sta bila do zdaj dva naroka. Na prvem so vsi vpleteni, vključno z Jakičem, krivdo zanikali.

V stranki SAB za zdaj o Jakičevih ravnanjih molčijo, kot kaže, tudi še vedno uživa podporo ožjega vodstva stranke.

M. P.