Dr. Vinko Gorenak: “Tanja Fajon preprosto laže!”

Dr. Vinko Gorenak

“Tanja Fajon, uradno vršilka dolžnosti šefice SD, po njenem mnenju in seveda po mnenju dominantnih medijev »voditeljica SD«, kar je seveda laž, preprosto laže.”

Tako je na svojem blogu zapisal dr. Vinko Gorenak, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade RS.

V nadaljevanju je zapisal, da se je Fajonova oglasila po odličnem izkupičku pogajanj Janeza Janše, ki nam je do leta 2027 v Bruslju izpogajal 10,5 milijarde evrov, od tega nam ne bo treba vrniti 6,6 milijarde evrov. Ali, kot navaja dr. Gorenak: “Bolj razumljivo povedano, to pomeni nad 5000 evrov na vsakega prebivalca Slovenije.”

Fajonova pa je po znanih izidih odličnih pogajanjih vladnega predsednika na Twitterju zapisala: “Kriza je lahko priložnost. Stranka SD in strokovnjaki smo predstavili ambiciozen predlog Načrta za okrevanje in odpornost. Vlado pozivamo k oblikovanju ekipe in projektov, s katerimi bomo v Sloveniji zmogli sprejeti prave odločitve.”

Dr. Vinko Gorenak je to označil za neverjetno sprenevedanje in pojasnil, da je SD v imenu koalicije povabil k sodelovanju, pa so vabilo zavrnili. “Hinavščino zganjate in zavajate!”

Fajona je odgovorila, da so zavrnili podpis zaveze, ker nimajo zaupanja v to vlado, “stalno pa sodelujemo s svojimi predlogi, do zdaj nismo bili slišali”, da pa morajo “pri tako strateških odločitvah, kot je črpanje eu denarja, sodelovati”.

Dr. Gorenak je nato pojasnil, da je Fajonovi “v imenu predsednika vlade Janeza Janše in koalicije sredi junija 2020 poslal v podpis sporazum. Ta je bil identičen tistemu, ki ga je s prvo vlado Janeza Janše leta 2006 podpisal takratni vodja opozicije Borut Pahor. Bistvo predlaganega sporazuma pa je bil v tem, da bi SD lahko sooblikovala zakone še preden bi bili ti sprejeti na Vladi RS. Pri tem SD ne bi imela nobenih obveznosti.

Kot novo laž Fajonove je Gorenak označil tudi njene besede, “stalno sodelujemo s svojimi predlogi”.

“Glede na to, da sem zadolžen za sodelovanje med Vlado RS in državnim zborom, s strani Tanje Fajon ali SD nisem dobil nobenega predloga,” je zapisal dr. Gorenak.

Zapisal je še, da je stranki SD ob sprejemanju drugega protikoronskega zakonov poslal predlog besedila (PKP2) s prošnjo, da podajo svoje pripombe in predloge. “V enem dnevu so naš predlog v javnosti popolnoma skritizirali, uradnih pripomb pa sploh niso podali,” je zapisal Gorenak.

Preverljiva laž Fajonove je tudi zapis: “Zavrnili smo podpis zaveze.” “Le kliknite na gornjo povezavo in se prepričajte sami,” je dodal. Sporazum seveda ni zahteval nobenih zavez.

“Želi pa Tanja Fajon sodelovati pri strateških odločitvah, kot je črpanje EU denarja.”

Ja, hvala gospa Fajonova. Janez Janša se je izjemno dobro pogajal za EU sredstva že leta 2007, nato leta 2013 in sedaj leta 2020. Kaj pa ste prispevali vi v SD? Nič od nič. Tako v letu 2009 kot tudi  v letih 2013 do 2019, ko ste bili na oblasti, niste znali niti počrpati EU sredstev, ki so bila na razpolago v Bruslju. Vaša nesposobnost črpanja EU sredstev je dokazljiva, zato vaše pomoči pri črpanju EU sredstev sploh ne potrebujemo.”

Ob koncu je Fajonovi ponudil, da se na to temo tudi javno soočita. “Si upate? je vprašal. Odgovora zaenkrat ni.

Celoten zapis dr. Gorenaka je dostopen tukaj: www.vinkogorenak.net/

M. P.