Dr. Milan Zver: Ilegalne migracije v EU moramo zaustaviti

Evropski poslanec dr. Milan Zver je spregovoril o migracijskem valu, s katerim se v zadnjih tednih sooča Evropa. Po njegovih besedah gre za najhujši migracijski pritisk po letu 2015, Evropska unija pa se obnaša kot da tega problema ne želi rešiti.

„Prva stvar, ki jo moramo narediti, je zaustavitev vsakršnega financiranja nevladnih organizacij, ki tihotapijo migrante v Evropo. To zahtevo bom v naslednjih dneh naslovil tudi na Evropsko komisijo,“ je kot prvo učinkovito rešitev spopadanja z ilegalnimi migracijami navedel poslanec.

Kot drugo je izpostavil, da bi finančna pomoč  afriškim državam morala biti končno pogojena z učinkovitostjo njihovih vlad pri zaustavljanju migracijskih tokov. „Dovolj nenadzorovanih milijard smo poslali v Afriko – izkupiček za EU pa je bil prej negativen kot pozitiven,“ je bil ob tem jasen poslanec.

„Na mizi imamo sicer tudi neuresničene sklepe Evropskega sveta iz decembra 2016, junija 2018 in junija 2019, katerih realizacija bi takoj zaustavila ilegalne migracije v Evropo. Ključni so trije stebri: rigorozno vračanje migrantov brez urejenega statusa – za kar naj vsaki državi pomoč ponudi Frontex; zaprtje zunanje kopenske in pomorske meje EU ter vzpostavitev sprejemnih centrov izven Evrope,« je poudaril dr. Milan Zver. Ob tem je tudi dejal, da se moramo na svojih tleh začeti obnašati kot gospodarji, ne gosti.

Vir: www.milanzver.eu