Dovolj imata: Poslanca SMC in DESUS zaradi pritiskov vložila kazenske ovadbe

Poslanca SMC in DeSUS Gregor Perič in Branko Simonovič sta včeraj opozorila na pritiske ob poskusih oblikovanja nove vlade. Potem ko se je sprva ob Peričevem domu pojavil plakat z napisom Heroj ali izdajalec?, so bili namreč včeraj v Izoli plakati z enakim sporočilom še s fotografijo Simonoviča in poslanca italijanske manjšine Feliceja Žiže. Simonovič in Perič sta to prijavila policiji.

 

Simonovič in Perič sta v pisni izjavi dogodke označila za nedopustne, saj poslance pri njihovem delu varuje ustava in niso vezani na kakršnakoli navodila.

Plakati ob Peričevem domu v bližini Izole so se pojavili v noči na torek, včeraj s podobnim sporočilom in fotografijami treh poslancev pa tudi na več mestih po Izoli. Na plakatih je fotografija poslanca z napisom “Heroj ali Izdajalec?”. Simonovič in Perič sta oba dogodka naznanila na Policijski postaji Izola, ta pa je obvestila državno tožilstvo. Policija bo spremljala nadaljnji razvoj dogodkov, sta pojasnila.

Kot sta navedla, se v zadnjih dneh pritiski na poslance le še stopnjujejo. Ob tem se jima zdijo povsem nedopustni politični pritiski na poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žižo, saj ustava narodni skupnosti zagotavlja posebne pravice in povsem drugačen in nestrankarski položaj v kateri koli koaliciji.

Perič je na grožnje opozoril že v torek v oddaji Odkrito na Televiziji Slovenija 3. Kot smo že poročali, je na Facebooku je tudi zapisal, “da je zvijanje rok poslancem postalo nekaj normalnega”. “Vzdušje spominja na nekatere druge čase in oblasti,” je dodal.

Poslance koalicijske SMC in DeSUS, ki pa je pred kratkim zapustila vlado Janeza Janše, namreč vabijo v novo vlado. Možen kandidat za mandatarja je predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki vložitev konstruktivne nezaupnice napoveduje do konca leta. Erjavec, zanimivo, pritiskov na poslance do zdaj še ni obsodil. V ozadju poskusa ustoličenja Erjavca naj bi bil sicer poskus LMŠ izsiliti predčasne volitve.

SMC pa je minuli teden sporočila, da Erjavca za mandatarja ne bo podprla.

A. M.