Domnevno neodvisni portal Necenzurirano se je izkazal kot portal tajkuna Odlazka

Martin Odlazek (levo).

Portal Necenzurirano je bil neuradno ustanovljen za obračune s stranko SDS, ki je tudi dejansko najpogosteje na tapeti njegovih treh novinarjev. Ob ustanovitvi in pozneje se je ponašal kot neodvisen portal, a se je zdaj izkazalo, da za njim stoji medijsko-smetarski tajkun Martin Odlazek.

Pri njem sta se namreč zaposlila dva od treh novinarjev portala, je razkril Požareport.

Kljub temu, da sta odgovorni urednik Primož Cirman in Vesna Vuković portal razglašala kot neodvisen in samostojen, je bilo poznavalcem že od vsega začetka jasno, da se portal ne more financirati sam. Portal namreč praktično nima oglasov niti ne prodaja vsebin.

Po najnovejših informacijah Požareporta sta Cirman in Vukovićeva od 2. decembra lani redno zaposlena v Odlazkovem podjetju Salomon. “In tako se pričakovano in precej neslavno končuje zgodba ‘neodvisnega portala’, saj lahko res samo najnaivnejši verjamejo, da neodvisne portale pišejo novinarji, redno zaposleni pri Odlazku, maske o tem, da gre za Odlazkov portal, pa so dokončno simbolično padle natančno dve leti po ustanovitvi tega portala – februarja 2020,” je ob tem zapisal Požareport.

Opozoril je še, da naj bi podjetje Salomon primarno zaposlovalo invalide, za kar je prejemalo tudi milijonske državne subvencije. “Povedano drugače: Cirman in Vukovićeva od 2. decembra 2021 delata za Odlazka in državo, zato davkoplačevalci tudi subvencioniramo njune plače,” je zapisal.

Portal Necenzurirano je do zdaj izdajalo podjetje Providentia medijske storitve, ki pa se je po poročanju Požarja znašlo v finančni preiskavi Finančne uprave RS zaradi suma utaje davka v višini več kot 200.000 evrov. Furs naj bi podjetju blokiral račune, zato naj bi poslovanje prenesli v Litvo.

A. M.