Dom upokojencev Brežice s slavnostjo obeležil 10. obletnico preselitve v novi Dom

V sredo, 18. 10. 2023, so zaposleni in oskrbovanci Doma upokojencev Brežice s kulturno prireditvijo, razstavama likovnih in ročnih del, obeležili prvo desetletje preselitve v novi Dom, ki se nahaja na naslovu Dobovska cesta 8, Brežice.

Dom upokojencev Brežice predstavlja eno od treh enot Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca, ki je svoja vrata v Brežicah odprl leta 1979. Ob prvem desetletju delovanja v novi stavbi, ki zagotavlja bivanje 156 uporabnikom in omogoča sodoben bivalni standard in razvoj številnih aktivnosti, se je slovesnosti udeležil tudi župan Ivan Molan in povedal, da se vsakič z veseljem vrača v Dom. V nagovoru se je spominjal tudi vseh naporov pri gradnji novega doma upokojencev v Brežicah: ”Če primerjamo pogoje v starem Domu in sedaj v tem, so neprimerljivi in katastrofalni. Imeli smo srečo, da je bil takratni minister za delo mag. Andrej Vizjak in sedanja direktorica občinske uprave Patricia Čular je opravljala delo državne sekretarke. Na mojo pobudo smo se sestali in povedal sem, da je v Brežicah nujno, da poskrbimo za nov dom upokojencev. Bilo je veliko polemik kako priti do novega doma, na ministrstvu ni bilo sredstev za investicije. Nato smo našli model in lokalnega podjetnika Igorja Zorka, ki je ponudil rešitev. V lokalni skupnosti in širše je bilo veliko nasprotovanj, ampak če bi čakali, bi lahko še danes Dom upokojencev deloval v neprimernih prostorih; tudi po štirje nepokretni oskrbovanci so si delili sobo,’‘ je povedal župan in dodal, da brežiški Dom po desetih letih zagotavlja kvalitetne pogoje bivanja in delovanja. ”Naj vam čestitam, da je Dom upokojencev Brežice po desetih letih še vedno kot nov, saj zelo dobro skrbite zanj. Veseli me, da imate dobro vodstvo, ki dela z roko v roki. Pozdravljam tudi vse prostovoljce, občina pa je vedno tu za posluh in pomoč,” je še dodal župan.

20231018_102451

Zbrane sta nagovorili tudi direktorica DUO Impoljca Darja Cizelj in vodja brežiške enote mag. Valentina Vuk, ki sta poudarili, da letos obeležujejo 44 let domskega varstva v občini Brežice, od tega 10 let v novih prostorih. Osnovno vodilo njihovega dela je spoštovanje do edinstvenosti človeka, njegove življenjske zgodbe in celovitosti. Obstoječi prostori pa jim zagotavljajo kakovosten bivalni standard, medgeneracijsko povezovanje, duhovni razvoj, sodelovanje in povezovanje s svojci, širšim socialnim okoljem, sorodnimi ustanovami, prostovoljci, poslovnimi partnerji in lokalno skupnostjo.

20231018_100948

Kulturni program so sooblikovale pevke domskega Pevskega zbora Žarek pod vodstvom Elizabete Križanić ter stanovalci z recitacijami pesmi.

Ob koncu kulturnega programa se je mag. Valentina Vuk zahvalila županu za posluh in organizacijo tedenskega prevoza za starejše v sodelovanju z brežiško enoto Zavoda Sopotniki, ki na pobudo stanovalk od meseca septembra vsak četrtek uporabnike iz Doma popelje po nakupih. V znak zahvale je stanovalka Gabrijela Hvale županu predala spominsko darilo.

20231018_111714

20231018_101545

20231018_102047

20231018_104112

slika upokojenci

Vir: Občina Brežice