Direktor DVK Vučko vse bolj obremenjen z aferami

Se bo Vučko šestim kandidatom vsaj opravičil? (Slika: STA)

Direktor državne volilne komisije Dušan Vučko, sicer nekdanji vidni član LDS, se vse bolj zapleta v afere.

 

DVK si je v zadnjem času privoščila kar tri hude napake. Prva so bile napačne natisnjene nekatere glasovnice za letošnje volitve poslancev v državni zbor. Moteča je bila zlasti njihova grafična podoba, za katero se je zdelo, da gre na roke stranki Gibanje Svoboda in tudi stranki Resni.ca. Njuni logotipi so bili namreč natisnjeni večji od ostalih strank.

Druga napaka so bila napačna imena kandidatov v volilni enoti Postojna. Napake naj bi bile sicer le v informativnih objavah, ki so poslane gospodinjstvom. A zadeva ni brez pomena, ker je v oddaljenih državah 21.000 volivcev prejelo prazne glasovnice, da bi glasovali po pošti. Vanje morajo tisti, ki glasujejo, sami vnesti tako imena strank kot tudi kandidatov. Tako bi lahko v skladu z bilteni vpisali napačne kandidate, kar bi lahko rezultiralo v neveljavnih glasovnicah.

Tretja, res huda napaka, so bili napačno izračunani mandati šestih poslancev, ki so bili vsaj 14 dni prepričani, da so izvoljeni, nato pa je DVK tik pred razglasitvijo končnih rezultatov, kar naj bi bila sicer le še formalnost, sporočila, da so njihovi mandati izračunani napačno in da namesto njih v DZ pride drugih šest kandidatov. Za napako naj bi bil kriv zastarel računalniški program, a slednje je, kot kaže, le posledica štiriletne nedejavnosti DVK. Programa namreč pred volitvami na DVK niso testirali, da bi preverili, ali v vseh okoliščinah pravilno izračuna mandate. Še več, očitno so se brez testiranj na njegov pravilni izračun zanašali tako na volitvah 2014 kot leta 2018.

Na DVK za naš portal na vprašanje, ali so program testirali, niso odgovorili, prav tako ne, ali so se vsaj opravičili kandidatom, ki so zaradi njihove napake 14 dni živeli v prepričanju, da so bili izvoiljeni. Seveda jim ne bodo izplačali niti simbolične odškodnine. Z DVK so za naš portal poslali le splošne odgovore, ki pa na bistvo naših vprašanj ne odgovarjajo.

Ob tem je ustavni pravnik Jurij Toplak postavil tudi na laž besede predsednika DVK Petra Goloba, ki je izjavil, da bi za ročni izračun mandatov na DVK potrebovali “nekaj sto ljudi in mesecev”. Pravnik Toplak je mandate izračunal sam prej kot v treh urah in se pri tem posnel s kamero.

Zdi se, da je Vučko za napake lastne službe, ki jo vodi, zdaj za povrh našel žrtveno jagnje v uslužbenki DVK Ninii Brkić Mujagić. Slednji je namreč dal izredno odpoved rednega delovnega razmerja in jo po poročanju medijev obtožil, da je dvakrat poslala napačne logotipe strank na glasovnicah, tako so morali začasno ustaviti tiskanje in dvakrat uničevati več 100.000 že natisnjenih glasovnic. Posledično naj prišlo tudi do zamud pri pošiljanju glasovnic v tujino. Vse to naj bi zagrešila ena sama uslužbenka, medtem ko Vučko, kot kaže, ne čuti krivde za nič.

A. M.