Direktor DVK se ne čuti odgovornega za blamažo s poslanskimi mandati

Se bo Vučko šestim kandidatom vsaj opravičil? (Slika: STA)

Direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko se ne čuti odgovornega za blamažo, ki se je pripetila DVK z napačnim izračunom mandatov šestih poslancev. Tako tudi ne namerava odstopiti, je povedal ob včerajšnji predaji uradnih volilnih izidov predsedniku republike Borutu Pahorju.

 

V torek je namreč DVK objavila končne neuradne izide volitev in imena 90 poslancev, ki naj bi bili izvoljeni v DZ, a je v soboto popoldne na presenečenje vseh z DVK prišlo sporočilo, da so bili napačno izračunani mandati šestih poslancev. Ti tako niso bili izvoljeni, namesto njih pa je bilo izvoljenih drugih šest.

Do napake naj bi prišlo zaradi zastarelega računalniškega programa, ki da v primeru, ko ena stranka dobi veliko mandatov, istočasno pa kandidira več manjših list, napačno razporedi mandate, ki se jih podeljuje na državni ravni. Pri tem niso pojasnili, zakaj sistema niso prehodno ustrezno preveriti in stestirali. Kandidatom, ki naj bi sprva prišli v parlament, se za napako niso niti opravičili.

Zanimivo je, da je edini član DVK iz vrst SDS ob sobotnem potrjevanju končnih izidov volitev na DVK predlagal, da bi z razglasitvijo uradnih, popravljenih, mandatov počakali vsaj še kakšen dan, da se preveri, ali so v drugo izračunani pravilni, a so ga ostali člani komisije, vključno s predsednikom DVK Petrom Golobom in direktorjem Vučko povozili in popravljene rezultate potrdili kot dokončne in uradne. Tako je nastal vtis, kot da skušajo na DVK nepravilnosti čim prej pomesti pod preprogo.

A. M.