DeSUS vse bolj oddaljen od morebitne koalicije z Damijanom

Stranka DeSUS je, kot vse kaže, vedno bolj oddaljena od Koalicije ustavnega loka (KUL), ki jo v teh dneh intenzivno vabi v svoje vrste, da bi zamenjala vlado Janeza Janše. V poslanski skupini DeSUS namreč dajejo vse bolj vedeti, da jih druga koalicija ne zanima.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je včeraj tako jasno povedal, da DeSUS ne glede na novo vodstvo, ki ga voli te dni na kongresu, na vrat na nos ne bo zapuščala Janševe vlade.

Po besedah poslanca DeSUS Roberta Polnarja so se v poslanski skupini dogovorili, da ostanejo v trenutni koaliciji in da ostanejo stabilen konstitutivni element te vlade. Na včerajšnjem srečanju poslanske skupine so sklenili tudi, da želijo ostati enotni, je povedal.

Poslanec Ivan Hršak je zatrdil, da so se dogovorili le, da bodo enotni, o drugih zadevah pa se bodo pogovarjali z novim predsednikom DeSUS, na klavzuri. Hršak na kongresu pričakuje zmago Karla Erjavca, a poudarja, da predsednik ne more sam odločati, v kateri koaliciji bodo. Poslanec DeSUS Branko Simonovič je povedal, da so poslanci DeSUS enotni in skrbijo za izvajanje koalicijskega sporazuma oz. za uresničevanje strankinih predlogov. Potrdil je stališče poslancev, da na vrat na nos ne bodo zapuščali koalicije. Končna odločitev je sicer v rokah organov strank, a po Simonovičevih besedah ni nujno, da bodo poslanci sledili vsaki odločitvi.

Poslanci DeSUS so zadržani tudi do špekulacij, da bi utegnil biti Erjavec kandidat za mandatarja, če Damijan ne bi imel potrebnih 46 poslanskih glasov za zamenjavo Janševe vlade. “Zdi se mi do skrajnosti neverjetno, da bi bil mandatar ali pozneje predsednik vlade nekdo, ki ima v DZ pet poslancev. To je kvadratura kroga, ki je tudi Erjavec ne bo mogel razrešiti,” meni Polnar.

Še bolj oster je bil Polnar v pogovoru za portal Domovina.je V njem je na vprašanje, ali ga zanima sodelovanje v koaliciji, ki bi jo vodil Damijan, odgovoril: “Bom zelo nedvoumen. Z gospodom Damijanom se ne ukvarjam, me ne zanima. Čez teden dni bom star šestdeset let. Prišel sem do spoznanja, da je pomembno, kako človek izkorišča razpoložljivi življenjski čas. Ukvarjanje z gospodom Damijanom bi bila z moje strani do skrajnosti klavrna izraba mojega življenjskega časa. V njegovi koaliciji ne mislim sodelovati in absolutno ne bo dobila mojega glasu. Na nivoju poslanske skupine imamo dogovor, da v koaliciji ostanemo, to moram odkrito povedati.”

Dodal je še, da ne vidi nobenega razloga, da bi z izvolitvijo novega predsednika DeSUS nastali pogoji, da bi DeSUS sprejemal revolucionarne sklepe in iz te koalicije odšel.

M. P.