Delo na sodiščih se vrača v stare tirnice

pixabay.com

Začasni ukrepi na področju pravosodja, ki so veljali v času epidemije z novim koronavirusom, bodo veljali le še do 31. maja 2020. Nato se vse vrne v stare tirnice. Zaradi dosedanjih razmer bodo sodne počitnice letos le v prvi polovici avgusta (od 1. do 15. avgusta) in ne tako kot doslej, od 15. julija do 15. avgusta.

Po sklepu vlade se bo normalno delovanje vseh pravosodnih organov začelo s 1. junijem, pri tem bodo na sodiščih veljale nekatere novosti.

Pravosodna ministrica Lidija Kozlovič pri tem opozarja, naj bodo ljudje pozorni vsak na svojo situacijo, v kateri se nahajajo v pravosodnih postopkih.

Kako je s sodnimi roki?

V nujnih zadevah so roki ves čas tekli, tako procesni kot materialni.

– V zadevah, ki so se opravljale pred 29. marcem, so se roki z 29. marcem prekinili in se bodo s 1. junijem nadaljevali. Torej ne tečejo znova, temveč se nadaljujejo in se iztečejo z dnem, ki velja v posameznih primerih.

Roki za nenujne zadeve, ki so se izvajale v času epidemije, niso tekli. Ti začnejo teči 1. junija. 

– Izjema je področje insolvenc. V teh primerih so roki za poslovodstva podaljšani, da lahko določena dejanja opravijo v naslednjih treh mesecih. Ta ukrep je ščitil tiste družbe in podjetja, ki so prišla v težak poslovni položaj zaradi epidemije in imajo s podaljšanjem rokov možnost, da v naslednjih mesecih konsolidirajo svoje poslovanje.

Navodila za vse oblike sodišč so naslednja:

– Za stranke je potrebna uporaba zaščitnih mask.

– Potrebno bo tudi vzdrževanje ustrezne socialne razdalje.

– Namestili so nekaj zaščitnih pregrad, sodniki bodo uporabljali maske, prostore bodo ustrezno zračili.

M. P.