Decemberska nakupovalna mrzlica

pixabay.com

Veseli december, čas praznovanja, prazničnih nakupov, okraševanja in druženja. Za mnoge najljubše obdobje v letu, a hkrati tudi eno najdražjih.

December zaznamuje poleg prazničnega vzdušja tudi nakupovalna mrzlica. V decembru namreč zapravimo v trgovinah več kot v kateremkoli drugem mesecu. Decembrska prodaja v trgovini na drobno od leta 2012 vztrajno narašča. V decembru 2016 je bila glede na december 2015 višja za 3,7 %, glede na december 2012 pa za 5,8 %.

Kaj najraje kupujemo v prazničnem času?

Na statističnem uradu so objavili, da se je v tem času se najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, čedalje raje kupujemo kozmetiko in celo pohištvo, medtem ko prodaja knjig in časopisov v zadnjih letih upada.

Kljub znatno višji prednovoletni porabi v decembru glede na povprečje celotnega leta še vedno zapravimo v Sloveniji v decembru manj, kot zapravijo v drugih evropskih državah. Pri nas se je prodaja neživil v decembru 2016 glede na povprečje celotnega leta povečala za 16,6 %. Manj od nas so za neživila zapravili le na Hrvaškem in Luksemburgu.

December je čas za druženje ob hrani in pijači

V prazničnih dnevih pred novim letom se povečajo naši izdatki tudi zaradi obiskov v gostinskih obratih; toliko kot v decembru ne zapravimo tam v nobenem drugem mesecu. V decembru 2016 smo za hrano in pijačo v gostinskih obratih zapravili za 13,4 % več kot povprečno v celotnem letu.

Od decembra 2009 do decembra 2016 se je število prihodov domačih turistov v praznično okrašeni prestolnici več kot podvojilo (za 142,5 % več). 

In kako je z božičnicami in 13. plačami?

Nekaterim so v decembru pri prazničnem zapravljanju »v pomoč« višje plače za november, ki so višje zaradi višjih izrednih izplačil (13. plač in božičnic), izplačanih s plačo v decembru. Povprečno izredno izplačilo za november 2016 je znašalo 595,15 EUR bruto. Božičnico ali 13. plačo je v obliki izrednega izplačila za november 2016 prejelo 18,3 % vseh zaposlenih. Povprečno najvišje izredno izplačilo so prejeli zaposleni v dejavnosti poslovanje z nepremičninami (1.106,29 EUR bruto). Delež zaposlenih, ki so prejeli izredno izplačilo, je bil najvišji v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (43,5 %).

S čim ustvarjamo praznično vzdušje?

V prazničnem času se nam zdi zelo pomembno obdarovanje najbližjih in ustvarjanje prazničnega vzdušja z okraševanjem.

December mora biti vesel, nam pravijo. Ja, december naj bo vesel, a očitno ljudje na to veselje gledamo različno. Nič ni narobe, če se odpravimo po nakupih in za svoje najbližje kupimo darila, a nekateri gredo res čez vse meje. Tudi če si lahko privoščite razsipnost, saj imate na kupe denarja, je vprašanje, ali to vam in vašim najdražjim res prinaša veselje.

Praznika ne moremo kupiti v nakupovalnem središču, lahko ga le ustvarimo!

V današnjih dneh, nam zaradi hitrega življenjskega ritma zmanjkuje časa za naše bližnje in nas same. Mesec december je tako lahko idealen čas, ko se lahko usedemo in skupaj popijemo šalico čaja ali kuhanega vina, se razvedrimo in začutimo toplino domačnosti. Tudi na sebe ne smemo pozabiti in si privoščiti čas zase. Konec leta je, in lahko si čestitamo za vse uspehe in tudi spodrsljaje tega leta, saj tudi iz slednjih se učimo in rastemo. Prisluhnimo sami sebi in svojim željam ter potrebam. Ta mesec je tudi idealen, da si začrtamo nove cilje, ki jih nameravamo doseči v prihajajočem letu.

Ni vse v darilih, velikokrat je bolj pomemben čas, ljubezen in tople besede, ki jih lahko nekomu podarimo.

N. N.