Danes vrata odpirajo knjižnice in muzeji, v ponedeljek terase lokalov

Vlada Janeza Janše po uspešni umiritvi epidemije koronavirusa pospešeno sprošča ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Danes tako po včerajšnjem sklepu vlade svoja vrata odpirajo knjižnice, muzeji in galerije, v ponedeljek pa se odpirajo terase lokalov in lokali na prostem.

Na delovni mizi vlade je tudi odprava prepovedi gibanja med občinami, vendar datum ukinitve tega ukrepa še ni znan.

Že danes bodo sproščene tudi storitve nepremičninskega posredovanja. Kot so pojasnili na vladi, menijo, da je tudi pri nepremičninske posredovanju stik med ponudnikom storitev in potrošniki minimalen ter da je ob strogem upoštevanju navodil možnost okužbe s covidom-19 preprečena ali minimalna. Zaradi povečanega tveganja zaradi neoskrbovanih naprav se je vlada odločila tudi za sprostitev dimnikarske dejavnosti.

S ponedeljkom bodo, kot rečeno, sproščene tudi strežba izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, torej na prostem, storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev.

Vključitev strežbe na terasah in vrtovih gostinskih lokalov pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil možnost okužbe možno preprečiti oz. zmanjšati na minimum, so izpostavili na vladi.

Notranji minister Aleš Hojs je včeraj zvečer povedal, da bo ministrstvo predlagalo odpravo omejitev gibanja med občinami, da pa bo vse na koncu odvisno od ocene strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje oz. epidemiološke stroke. Hojs ocenjuje, da bi glede na podatke o stanju epidemije lahko šli v intenzivnejše sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na vprašanje, kdaj bi lahko omejitve gibanja med občinami odpravili, ni mogel natančno govoriti. Je pa nakazal, da bi to lahko bilo najpozneje po prvomajskih praznikih.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na včerajšnji novinarski konferenci potrdil, da vlada zelo razmišlja o možnostih in pogojih za odprtje vrtcev in šol, a ni sprejela še nobene dokončne odločitve, saj da bo počakala na izkušnje držav, ki so se za tak korak že odločile. Da budno spremljajo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, je v izjavi za medije pojasnila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ki pa je potrdila, da pogovori potekajo tudi okoli datuma 11. maj, ki se omenja v javnosti.

Predsednik vlade Janez Janša pa je včeraj na Twitterju zapisal, da aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti. Napovedal je tudi, da bo vlada danes obravnavala načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za “predvidljivo prihodnost”.

Pri načrtu gre za odpravo nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni “varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme“, je pojasnil premier.

Sproščanje ukrepov je skrbno preučeno in pripravljeno, priporočila in navodila za posamezne dejavnosti so objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje – nijz.si

M. P.