Danes ponoči bodo nuklearko remontno zaustavili

Foto: NEK

Nuklearno elektrarno Krško bodo po njenem 29. gorivnem ciklu danes zvečer po 23. uri zaustavili in v nedeljo ob predvidoma 2. uri zjutraj izključili iz omrežja, hkrati bodo začeli njen predvidoma enomesečni redni remont. Remont bo stal predvidoma 100 milijonov evrov, nuklearka pa bo strošek pokrila z lastnimi sredstvi.

Trije poglavitni remontni sklopi bodo obsegali zamenjavo jedrskega goriva, preventivno vzdrževanje in preverjanje ter tehnološko nadgradnjo.

Zamenjava jedrskega goriva bo stala približno 46 milijonov evrov, vse storitve bodo nanesle približno 32 milijonov evrov, vse blago oziroma oprema pa približno 22 milijonov evrov.

Med letošnjim remontom bodo opravili več kot 4200 delovnih nalog, v najintenzivnejšem obdobju remonta pa se na elektrarni pričakuje 1800 delavcev, kar je trikrat toliko, kot je zaposlenih v NEK. Vse aktivnosti vodijo in nadzirajo zaposleni v NEK, v izvedbo pa so vključeni zunanji pogodbeni izvajalci iz Slovenije in Hrvaške ter specializirani svetovni izvajalci specifičnih del v jedrski industriji.

Ob zaustavitvi elektrarne, v noči iz sobote na nedeljo, je možen hrup zaradi sproščanja pare iz sekundarnega nejedrskega dela elektrarne, ker je treba odvajati višek toplotne energije. Prebivalce v okolici prosijo za razumevanje.

K. J.