Jutri pohod in slovesnost v spomin na bitko v Krakovskem gozdu

Spomenik v Krakovskem gozdu (Vir: Spletna stran SDS)

Območni odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Krško, Kostanjevica na Krki jutri, v soboto, na Raki pripravlja tradicionalno slovesnost in pohod v spomin na spopad slovenskih teritorialcev z enotami JLA v Krakovskem gozdu. Na slovesnosti bo kot slavnostna govornica spregovorila podpredsednica VSO Mojca Škrinjar.

Zbor udeležencev bo ob 8. uri na prostoru pred cerkvijo na Raki. Sledila bosta komemoracija pri spomeniku Zaloke ter spominska svečanost, nato pa ogled obnovljenega gradu na Raki in župnijske cerkve sv. Lovrenca.

Slovenski teritorialci so se z enotami JLA v Krakovskem gozdu spopadli v noči med 30. junijem in 1. julijem. TO Brežice je namreč na dan osamosvojitve v zaselku Topol v Krakovskem gozdu iz tovornih vozil postavila blokado, saj je JLA po razglasitvi samostojnosti Slovenije na meje poslala tanke.

V noči napada se je okoli 3.30 ure zjutraj z novomeške strani pripeljala kolona bojnih oklepnih vozil. Prvi oklepnik je predrl cestno zaporo iz vej in se počasi pripeljal do barikade, ostali so se ustavili nekaj sto metrov zadaj in ugasnili motorje. Sledila so pogajanja o predaji pripadnikov JLA.

Po neuspelih pregovorih o predaji je bil ob 5.15 uri izveden napad na kolono. Uničeno je bilo eno oklepno vozilo in nekaj poškodovanih. Oklepnomehanizirani bataljon JLA iz Jastrebarskega je skušal prodreti v Slovenijo in rešiti obkoljeno kolono v Krakovskem gozdu, vendar je bil zaradi velikih izgub ustavljen in zavrnjen pri Prilipah. V brezizhodni situaciji so vojaki JLA oklepnike v Krakovskem gozdu zapustili in bili naslednji dan zajeti.

M. R.